RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk tilgang til 7000 e-poster som ulovlig var hentet ut fra Breiviks e-postkonto

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Jeg mener politiets etterforskning bør fortsette med stor styrke, sier forfatteren som nå avslører Breiviks e-poster .

Forfatter og journalister Kjetil Stormark lansererte mandag boka «Massemorderens private e-poster», som har kommet i stand etter at han etter 22. juli fikk tilgang til over 7000 e-poster som ulovlig var hentet ut fra Anders Behring Breiviks e-postkonto.

Ble kontaktet av hackere
E-postene fikk han fra hackergruppa Noria.

- Jeg mener politiets etterforskning bør fortsette med stor styrke. Selv om Breivik har vært dyktig når det gjelder å slette sine spor, kan det være at politiet finner spor av psykisk medvirkning i dette materialet, sa Stormark på boklanseringen.

Stormark sier boka gir folk anledning til selv å danne seg et bilde av terroristen Anders Behring Breivik og hvordan han framsto for de han kommuniserte med på nettet i tiden forut for terrorhandlingene.

Stormark skriver at hans opplevelse etter å ha gjennomgått e-postene er at de viser et bilde av en person som over lang tid har jobbet systematisk og møysommelig for å nå sine mål. Han skriver at det er vanskelig å få øye på det funksjonstapet som de første sakkyndige hevdet at Breivik led av i perioden etter at han flyttet hjem til moren høsten 2006.

Breivik mottok i timene etter terroraksjonene også enkelte støtteerklæringer på e-post. Stormark tar med flere av mailene Breivik mottok etter 22. juli i boken, både avskyerklæringer og støtteerklæringer.

Også støtteerklæringer

Det er i stor grad e-post preget av raseri, avsky og fortvilelse.

Her er noen eksempler fra boka:

23. juli klokka 01.27: «Alle hater deg!»

Klokka 01.28: «HVORDAN VÅGER DU Å KALLE DEG KRISTEN! SKAM FOR LANDET ER DU!»

Klokka 01.39: «... ta livet av småunger hva tenker du på ???».

Men noen gir også uttrykk for andre følelser:

«Legg meg til som venn da»
Klokka 01.25 kommer en mail som innleder med «Hei Anders. Legg meg til som venn da, jeg liker musikken du har lagt ut forresten».

Klokka 01.27 kommer en mail med et hjertetegn.

En annen skriver:

«Vel, hvis du noensinne får se dette; Creds to you. Feigt, tragisk og ikke patriotisk i det hele tatt... Men utrolig at du fikk det til».

- Det var påfallende mange støtteerklæringer kort tid etter terrorhandlingene. Jeg tar det med i boken fordi dette også er en del av historien, sier Stormark.

Hackergruppen, som ga Stormark alle e-postene, ba ham om å levere dem til politiet. Det gjorde Stormark. Han var inne til et avhør, og først nå etter rettssak og dom mot massemorderen, publiserer han materialet i en bok.

- Jeg ville ikke bli kjent som journalisten som ødela politiets etterforskning i terrorsaken, sier Stormark om hvorfor han ikke gitt ut med dette før.

Gikk til politiet med materialet
Stormark forteller at han mottok e-postene seks dager etter 22. juli, og tok kontakt med politiet dagen etter.

Han sier at hackerne ville hjelpe politiet, og at det var deres motivasjon.

Stormark peker på at norsk politi, hvis de hadde samme kompetanse som hackerne, kunne ha hentet ut e-post og kartlagt Breiviks nettverk før 22. juli, for eksempel da PST mottok informasjon fra tollvesenet om Breiviks kjøp av ingredienser som kunne brukes til fremstilling av en bombe.

På spørsmål om e-postene avslører noe om det påståtte Knights Templar-nettverket, sier Stormark at han ikke vet noe mer.

- Men muligheten for at 22. juli kan skje igjen bør tilsi at politiet går videre med full tyngde i dette, sier han. Han sier det er urovekkende at PST ikke har disse systemene på plass i dag.

Lippestad: - Det er ikke greit
Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, reagerer på boka.

- Det er ikke greit at Breiviks private e-poster utgis i bokform, sier Lippestad til P4.

Han sier at Breivik ikke er spurt om boka kan gis ut, og påpeker at personvernet gjelder for alle.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere