Fikk verge - mistet kontakten med familien

MED BROREN: Thomas Hansen (til venstre) sammen med broren Stian. De siste årene har de ikke hatt kontakt, men nå er de gode naboer, brødre og venner igjen.

MED BROREN: Thomas Hansen (til venstre) sammen med broren Stian. De siste årene har de ikke hatt kontakt, men nå er de gode naboer, brødre og venner igjen. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Da Thomas Hansen fikk ny verge, stoppet all kontakt med familien i tre år. Nå lurer de på hva som skjedde, og hvor pengene hans ble av.

18.06.14 15:54

Dette er historien om psykisk utviklingshemmede Thomas Hansen (29) som mistet kontakt med familien sin da den offentlige oppnevnt verge kom inn i livet hans.

I tre år kjempet familien for å få byttet ut vergen til Thomas. I dag er Thomas igjen tilbake i familien, men de sitter igjen med mange spørsmål. Hvorfor reagerte ikke Fylkesmannen på bekymringsmeldingene tidligere, og hva brukte vergen Thomas sine penger til?

- Fylkesmannen fikk flere bekymringmeldinger, ikke bare fra familien. Til tross for dette har saken ikke blitt tatt på alvor, sier advokat Line Foss som familien har engasjert for å representere Thomas.

- Hadde det ikke vært for tanten Heidi Ankerud så ville Thomas kanskje bare fortsatt livet med denne vergen, sier Foss.

Heidi Ankerud er tante til Thomas. Hun forteller at Thomas flyttet for seg selv i Spydeberg i Østfold. Fordi han ikke kan ta hånd om egen økonomi, fikk han en offentlig oppnevnt verge.

Kort tid etter brøt Thomas all kontakt med familien.

- Fikk bekymringmeldinger
- Vi kontaktet fylkesmannen og forklarte situasjonen, men de trodde på vergen. Hvordan kunne fylkeskommunen tro at Thomas selv kunne bli uvenner med familien og alle vennene sine? spør tante Ankerud.

Fylkesmannen hadde riktignok møter med Thomas angående saken, men på disse møtene var vergen til stede.

- Da har ikke Thomas turt å si noe annet enn at alt var bra, og da har Fylkesmannen konkludert med at vergen fungerer fint. De skulle jo hatt individuelle møter der Thomas hadde hatt med en person han var trygg på, sier advokat Foss.

Forstår ikke Fylkesmannen

Hun mener at hele denne tragiske historien kunne vært unngått hvis Fylkesmannen hadde fulgt lovverket.

- Hele poenget med vergemål er å sikre at interessene til den hjelpetrengende blir ivaretatt og at dette skjer med respekt for den enkelte persons verdighet og integritet. Overformynderiets manglende oppfølging av bekymringene i denne saken er sterkt kritikkverdig og strider mot god forvaltningsskikk, sier Foss.

- Kunne ikke snakke med ham
Konsekvensen ble altså at familiemedlemmer som tidligere hadde sett hverandre daglig, ikke lenger snakket sammen.

- Jeg og Stian (Thomas sin bror) gikk forbi Thomas som om vi ikke kjente ham, forteller mamma Wigdis Meborg når Nettavisen møter dem hjemme i boligen til Thomas. Broren til Thomas Hansen bor knapt 50 meter unna, mens moren bor cirka 300 meter unna. Til tross for den nære avstanden mistet de altså kontakten helt.

Thomas Hansen sammen med moren Wigdis i boligområdet der de begge bor på Spydeberg. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Thomas Hansen viser fram joggeskoene han har gått i de siste årene. Familien sier at han ikke fikk nye sko før vergen høsten 2013 kjøpte vintersko til 3000 kroner. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)


- Ble sint og rygget unna

- Når jeg så ham, og forsøkte å snakke med ham, så rygget han unna og ble sint. Han sa stygge ting for han hadde hørt at NN (vergen) hadde sagt det. Han sa at jeg bare måtte passe meg for ellers kom NN. Det beste var bare å late som vi ikke kjente ham, og å gå forbi, forteller mamma Wigdis.

Selv om vergen i utgangspunktet bare skulle ta hånd om økonomien til Thomas, så involverte hun seg i langt mer enn det økonomiske.

Bakte boller midt på natten
Thomas forteller at hun blant annet kom til ham midt på natten for å bake boller, og at han måtte være våken for å hjelpe henne å rydde. Du kan høre mer om det i videovinduet nedenfor. Her forteller Thomas hvordan vergen «var sjefen» og at han måtte gjøre som hun sa - blant annet å ikke ha kontakt med familien.

- NN (vergen) var sjef. Måtte høre på henne, sier Thomas.

Du kan se intervju med Thomas i videovinduet her. Artikkelen fortsetter under.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=g98Ht-5ZjskTol2ylXsP5uCYM_uRIiIR90EiFI55df4S8lbkNL1e1qyGh8YRUfte-cf9sT6k0ugCz-LYWD67d7aFCYTBpWeg_xaWRFLXmx-mvuKlAtfhNiQebg5v7x7Eb6OoqSafKSE&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


I februar 2014, med god hjelp fra en nabo, ble Thomas igjen venner med sin mor. Han begynte da å fortelle hvordan vergen hadde bestemt over ham. Familien og Thomas ba om å få bytte verge. Han brøt kontakten med vergen i mars, og Fylkesmannen i Østfold byttet verge i slutten av april.

Har mange spørsmål
Med Thomas tilbake i familien igjen, håper familien nå på at de får en god dialog med Fylkesmannen om Thomas sin situasjon, og at alt som har skjedd gjennom disse tre årene kommer på bordet.

Familien sitter også igjen med mange spørsmål om hva som skjedde. Hvorfor påvirket vergen Thomas til å kutte kontakten med familien? Hva har pengene til Thomas blitt brukt til gjennom disse årene?

GÅTT GJENNOM KONTOUTSKRIFTENE: Heidi Ankerud har gått gjennom kontoutskriftene til Thomas Hansen og mener det er mye ureglementert bruk av kortet hans. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Hans tante, Heidi Ankerud, har fått kontoutskrifter fra Thomas sin konto gjennom disse tre årene. Hun mener at det er mye ureglementert bruk av kortet hans.

- Hun kjøpte blant annet servise til 7000 kroner, bestikk i 60 deler, kostbare kjeler, og en julestjerne til 3000 kr. Vergens uvettige bruk av Thomas sine penger har ført til at han ikke har kunnet kjøpe ting han selv har hatt lyst på, sier Ankerud og legger til.

- Til tross for at vi har bedt om det, har ikke Fylkesmannen sendt oss regnskapet for de siste tre årene.

Flere og større beløp
Thomas selv bruker ikke bankkort, men får kontanter av vergen som han skal bruke til mat og andre ting.

- Bankutskriftene viser at beløpene som er tatt ut ofte er større enn avtalen, og at det er tatt ut penger oftere enn det skal. Vi er derfor redde for at Thomas ikke har mottatt alle pengene som er tatt ut, sier Ankerud.

Bankutskriftene viser at beløpene som er tatt ut ofte er større enn avtalen, og at det er tatt ut penger oftere enn det skal

Thomas selv forteller at han har hatt svært dårlig råd og har til tider ikke hatt penger til mat, og han hadde dårlig med klær. I sin leilighet i Spydeberg viser han fram slitte joggesko og en tynn fleecejakke som han har gått med sommer og vinter. Først høsten 2013 brukte vergen penger på vintersko til Thomas.

Betalte hårklippen med Thomas sitt kort
Selv om Thomas selv ikke bruker kortet til varekjøp, har kortet blitt brukt jevnlig til varehandel i butikker.

I romjulen 2013 blir 1.279 kroner trukket fra kortet hos en frisør i Spydeberg. Nettavisen får bekreftet hos frisøren at dette beløpet gjelder en herreklipp, en hårsjampo, en dameklipp og en farging av hår for dame.

Familien har politianmeldt vergen, men saken har i første omgang blitt henlagt.

- Politiet viser til at vergen har fremlagt kvitteringer som har blitt signert av Thomas. Det er jo ikke holdbart. Med en så autoritær verge så har ikke Thomas hatt noe valg, men har vært nødt til å signere alt hun har lagt fram for ham, sier advokat Foss.

- KRITIKKVERDIG: Advokat Line Margareta Foss mener at Spydeberg overformynderi og senere Fylkesmannen i Østfold, har håndtert saken kritikkverdig. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)


Avviser alle anklager
- Jeg er ikke kriminell og jeg har fått beskjed av fylkesmannen om at jeg har gjort en god jobb. Politiet har sett på saken og den er henlagt, sier vergen til Nettavisen.

- Det er jo hyggelig at han har fått kontakt med familien sin igjen, så får vi se hvor lenge det varer, sier hun. Kvinnen hevder at det har vært store konflikter innad i familien og kommer med beskyldninger mot flere familiemedlemmer.

Hun avviser at hun har bakt boller hos Thomas til klokken 04 om morgenen, men sier hun en gang bakte kaker til nærmere midnatt.

- Hvis noen skylder noen penger, så er det han som skylder meg penger

- Misforståelse
Nettavisen snakker med kvinnen en halv time onsdag. Hun bekrefter kjøpene, men sier at det var Thomas selv som ønsket alle tingene - inkludert servise, julestjerne og smykker til 7000 kroner.

Hun sier at Thomas har mottatt alle penger hun har tatt ut i minibanken, og at alle kvitteringer er signert av ham.

- Hvis noen skylder noen penger, så er det han som skylder meg penger. Jeg kjørte ham over alt, sier kvinnen.

At hun betalte sin egen farge og klipp med Thomas sitt kort, forklarer hun med at det var en feil.

Det var en misforståelse. Jeg hadde både mitt og Thomas sitt kort på meg

- Ja, og han fikk pengene tilbake. Det var en misforståelse. Jeg hadde både mitt og Thomas sitt kort på meg, og så klarte jeg å trekke alt på Thomas sitt kort, beklager hun.

Senere onsdag ringte hun opp igjen for å fortelle om flere grove påstander for å underbygge at det har vært en alvorlig konflikt i familien.

Fylkesmannens svar
Nettavisen har vært i kontakt med Fylkesmannen i Østfold og sendt over en rekke spørsmål knyttet til denne saken.

Direktør Katrine Bjørnstad ved juridisk avdeling ved Fylkesmannen i Østfold svarer at Fylkesmannen ikke kan kommentere denne saken spesielt, men på generelt grunnlag svarer hun blant annet følgende:

-En verge er i utgangspunktet ikke en støttekontakt, og skal ikke erstatte en persons sosiale nettverk og hjelpeapparatet for øvrig. Det kan imidlertid være at en verge også er (eller blir) venn/bekjent, eventuelt er en del av familien, og da er det naturlig at man har sosial omgang. Da er imidlertid ikke denne kontakten en del av vergeoppdraget.

-Den som skal oppnevnes som verge, må være egnet for vervet og selv samtykke i oppnevningen. En person som selv er under vergemål, kan selvfølgelig ikke være verge. Som en del av egnethetsvurdering må verger som oppnevnes etter 1. juli 2013, legge frem politiattest. Det blir også foretatt en kredittvurdering av personer som skal oppnevnes som verge. Dette gjelder imidlertid ikke når det er nærstående som oppnevnes som verge.

-Etter ny vergemålslov følger det uttrykkelig at en oppnevnt verge har taushetsplikt når det gjelder opplysninger om blant annen noens personlige forhold som vedkommende får vite som ledd i vergeoppdraget. Taushetsplikten gjelder også etter opphør av vergeoppdraget.

Tilsyn med vergens bruk av midler på vegne av personen med verge, var det overformynderiet som hadde fram til 1. juli 2013. Fylkesmannen kontrollerer nå vergeregnskapene i henhold til gjeldende regelverk. Den/de som har mistanke om straffbare forhold fra vergens side (utnyttelse, underslag av midler eller lignende) må anmelde det til politiet.

Avslutningsvis vil vi nevne at den nye vergemålsloven legger stor vekt på den enkeltes selvråderett, og pålegger både vergemålsmyndigheten og vergen en plikt til å snakke med den vergetrengende selv i saker som berører vedkommende. Han/hun skal høres, og i den grad han/hun er i stand til å forstå det saken dreier seg om (har samtykkekompetanse), skal dette også ha avgjørende betydning. Dersom en vergetrengende selv har engasjert en advokat til å representere seg, er det vår oppfatning at dette likevel ikke kan frita oss fra plikten til å lytte til den vergetrengende selv når avgjørelser skal treffes. Advokaten bør likevel orienteres.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.