OSLO: I strålende solskinn ved Spikersuppa møter dittOslo.no to ferske Nelson Mandela ambassadører. Rundt håndleddet bærer de begge et Nelson Mandela bangle, et symbol på organsisasjonen Nelson Mandela Libraby prosject de nå er en del av.

Superhelt basert på Nelson Mandela

– Vi ble utnevnt på grunn av vårt bidrag og inspirasjon til dagens unge. Omer på grunn av musikken sin og jeg gjennom superhelten «The Urban Legend» som blant annet er oppkalt etter Nelson Mandela, sier tegneserieskaper Josef Yohannes.

Det var Josef som først ble kontaktet av sjefen for prosjektet i Skandinavia, som også lurte på om han kjente til Omer Bhatti.

– Jeg ble utrolig beæret over at de spurte meg, og ekstra hyggelig er det at jeg får gjøre denne jobben med Omer som jeg har hatt prosjekter med tidligere, sier Yohannes.

Reiste til Sør-Afrika med Michael Jackson

Og at akkurat Omer ble spurt var heller ingen tilfeldighet da han har vært så heldig å få treffe Mandela flere ganger i løpet av livet.

– Den første gangen var jeg tolv år. Det var under en reise til Sør-Afrika sammen med Michael Jackson, men jeg husker ikke akkurat hva som var anledningen til at vi dro dit. Av alle de viktige folkene som var til stedet da vi møtte Mandela tok han seg godt tid til å snakke med meg, og gi kloke visdomsord, sier Bhatti som mener dette vitner om hva hvilken stor mann han virkelig var.

Han ble oppfordret til å skrive om møte i en liten bok etterpå, slik at han aldri skulle glemme hva som ble sagt.

Josef Yohannes og Omer Bhatti

MANDELA BANGLES: Armbåndene blir laget av hjemløse gatebarn for å gi dem et arbeid og penger slik at de slipper å tigge. Inntektene av salget går igjen tilbake til Sør-Afrika til bygging av skoler etc. Foto: Anita Bakk Henriksen

Vil formidle Mandelas verdier

– Boken finner jeg ikke, men ordene husker jeg fordi jeg skrev det ned. Selv på den tiden forstod jeg hvor stort dette møte hadde vært, sier Bhatti.

De synes begge det er fantastisk at de nå skal få lov til å videreføre Mandelas verdier, og bidra gjennom organisasjonen på en positiv måte.

– Alt for mange unge i dag har forbilder som etter min mening ikke er noe særlig bra. Spesielt gjelder dette artister. De har en utrolig sterk påvirkningskraft på barn og ungdom, og da er det synd at mange kun bruker kreativiteten sin til å fremme seg selv, sier Yohannes.

Nå gleder de seg til veien videre, og ser frem til å skape engasjement rundt Mandelas arbeid også i Norge.

LES OGSÅ :

Verdens første norske superhelt er skapt

Josef fra Groruddalen får tegneseriestripe i USAs største avis