*Nettavisen* Nyheter.

Fikset nesen og brukte pudder

Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. Anders Behring Breivik med egne notater og medforsvarer Tord Jordet i rettssal 250 tirsdag i syvende uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Vi syntes det var litt jålete, sa vennen til Anders Behring Breivik.

29.05.12 13:05

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Anders Behring Breivik brukte pudder og opererte nesen for å få et «mer arisk utseende». Operasjonen ble gjennomført i 1999.

- Vi syntes det var litt jålete, sa en kamerat i Oslo tingrett.

Tirsdag vil flere venner av massemorderen vitne i retten. Vennene ønsker ikke å vitne med Breivik i rettssalen, og massemorderen har derfor blitt flyttet til et annet rom der han overhører forklaringene. Den første som gikk i vitneboksen var Breiviks tidligere bestevenn. Den 32 år gamle mannen er i dag brannmann. Han og de andre vennene ønsker å være anonyme.

Breivik selv ønsket å kommentere opplysningen om neseoperasjonen tirsdag, men han må vente med dette til alle vitnene er ferdige. Breivik har tidligere sagt at han fisket nesen fordi den brakk. Dette kan ikke vennene huske.

- Jeg husker Anders var opptatt av å redusere størrelsen på nesebeinet sitt, av forfengelighetsgrunner. Det var en kosmetisk operasjon, sa en 34 år gammel jurist i Forsvarsdepartementet som tidligere bodde i kollektiv sammen med Breivik. Vitnet husket at Breivik var klar på dette, han skal ha sagt at han hadde «arabernese».

- Oppegående og smart
- Jeg har gått ut og inn av leiligheten hans i mange år. Jeg har hatt en følelse av at han har hatt et godt forhold til moren sin. Jeg føler ikke at han har hatt noen mangler hjemme. Men jeg har følelsen av at når han flyttet hjem igjen så holdt han seg mest på gutterommet, sa vennen.

I ungdomstiden var Breivik opptatt av tagging. I tillegg spilte de strandvolleyball og dro på fisketurer.

Han var med, men det virket ikke som han hadde lyst til å være med. Vi visste at han skulle skrive bok

- Jeg oppfattet ham som oppegående og smart. Mot meg har han alltid vært snill, fortalte kameraten som gikk på skole sammen med Breivik og som delte mye av oppveksten sammen med ham.

HTML EMBED

Kameraten opplevde aldri Breivik som annerledes - bortsett fra at han var over normalt jålete.

- Han kunne ta på seg solbriller når vi skulle ut på kvelden, selv om vi andre ikke syntes det var kult. Så hadde spesielle måter å gjøre vanlige motoriske ting på. For eksempel når han spilte biljard, så holdt han køen omvendt, fortalte vennen.

I tillegg var Breivik politisk aktiv og hadde god kunnskap om Koranen.

- Hvis vi tok taxi hjem, kunne han diskutere med taxisjåføren om Koranen. Dette var når vi var atten, nitten år, fortalte han.

Hvis vi tok taxi hjem, kunne han diskutere med taxisjåføren om Koranen

Isolering
Vitnet bodde i kollektiv sammen med Breivik, men mistet kontakt da han reiste utenlands i 2003. Da han var tilbake i Norge i 2008 var Breivik forandret.

En kamerat flyttet inn i kollektiv med Breivik i 2005. Den i dag 34 år gamle juristen i Forsvarsdepartementet beskrev Breivik som «driftig, pertentlig, fokusert og kanskje litt selvsentrert».

- Det er slik jeg oppfatter ham, at han hele tiden har vært opptatt av å tjene penger. Han har vært opptatt av å starte og etablere bedrifter. Jeg synes han har klart det ganske bra

I retten fortalte 34-åringen at Breivik i 2005 begynte å være oppe om nettene og spille spill. Dette førte til at kontakten ble mindre.

Vitnet fortalte at venner ofte kom på besøk i ungkarsleiligheten i Tiedemannsgate i Oslo, og at Breiviks isolering ble tema.

- Noen ganger ble han med ut, men veldig mange følte vi at det var viktigere for ham å drive med det han drev med, som var å lage falske vitnemål eller spille spill", sier han.

Jeg tenkte at han hadde gått inn i en dyp depresjon, at han var i hengemyra, eller at han var homoseksuell og ikke ville stå fram

Prøvde å hjelpe Breivik
Dette bekreftet også Breiviks kamerat som i dag er brannmann.

- Han var med, men det virket ikke som han hadde lyst til å være med. Vi visste at han skulle skrive bok. Han var litt mer stille. Jeg husker han hadde skinna håret. Han bar preg av at han hadde sittet inne ganske lenge, sa vennen på spørsmål fra aktor Inga Bejer Engh om Breiviks holdningsendring.

Sommeren 2006 flyttet Breivik hjem til sin mor.

- Jeg tenkte at han hadde gått inn i en dyp depresjon, at han var i hengemyra, eller at han var homoseksuell og ikke ville stå fram, sa 34-åringen.

Vi prøvde å hjelpe Anders. Vi gjorde iherdige forsøk, og de gangene vi fikk han med ut var det veldig positivt, sa vitnet og fortalte at de på Breiviks 30-årsdag hadde kjørt hjem til ham og forsøkt å få ham ut - uten å lykkes.

- Man følte det som en avvisning fra Anders sin side. Etter hvert så gir man opp, sa mannen.

Tilbake i form
I 2010 var Breivik mer tilbake til sitt gamle «jeg».

Hans barndomsvenn brannmannen fortalte at Breivik hadde trent opp kroppen etter forfallet de tidligere årene. Håret og skjegget var stelt, og han var igjen opptatt av utseende. Da barndomsvennen møtte Breivik på en grillfest fortalte Breivik at han skulle flytte til Rena og drive bondegård.

På dette tidspunktet hadde Breivik blitt politisk aktiv og hadde noen ekstreme høyreorienterte holdninger. Vitnet var ikke interessert i politikk og diskuterte det sjelden med Breivik.

34-åringen møtte Breivik et par ganger i året. Sist han så Breivik var en måned før 22. juli.

- Han var vel opptatt av å snakke om politikk - fra hans side. Fra min side valgte jeg ikke å høre så godt etter. Jeg syntes det var slitsomt. Uansett, jeg syntes det var hyggelig at han var ute og ville hilse på.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.