*Nettavisen* Nyheter.

Fildelere mottar gigantsøksmål

Ikke lenge etter at Kazaa inngikk forlik med underholdningsindustrien, er neste tjeneste på vei inn i retten.

07.08.06 12:41

For to uker siden ble det klart at fildelingstjenesten Kazaa inngår et gigantforlik med underholdningsindustrien der de betaler rundt 115 millioner dollar for å unngå videre rettssaker. I tillegg til dette lovet tjenesten å legge om til en lovlig modell.

Vil ha giganterstatning
Nå er det LimeWire som er i søkelyset fra underholdningsindustrien, og interesseorganisasjonen for den amerikanske plateindustrien RIAA har nå gått til søksmål mot det New York-baserte selskapet Lime Group som står bak tjenesten, melder Betanews.

RIAA krever en saftig erstatning, inkludert 150.000 dollar per sang som har blitt kopiert på tjenesten. Det betyr nærmere én million kroner per sang som har blitt kopiert på en av verdens mest populære fildeingsnettverk.

Tjener på piratvirksomhet
Interesseorganisasjonen hevder i søksmålet at forretningsmodellen til LimeWire legger opp til at de skal tjene på pirataktivitet, og de har ikke gjort noen forsøk på å hindre opphavsrettsbeskyttet musikk fra å bli kopiert.

- Den tiltalte har ikke bare visst om lovbruddene, men har promotert og gjort seg avhengig av disse for å bygge sin forretning, skriver RIAA i søksmålet.

Ga ikke etter for press i fjor
LimeWire har eksistert siden årtusenskiftet, og har vokst til å bli en av de største fildelingstjenestene av sitt slag. I likhet med selskaper som WinMX og BearShare mottok LimeWire trusselbrev fra RIAA i september i fjor der de ble truet med rettslige skritt hvis de ikke la om tjenesten til en lovlig modell eller la ned hele tjenesten.

WinMX og BearShare la ned tjenesten etter disse truslene, men LimeWire lot seg ikke påvirke.

Fritt fram for søksmål
En av hovedkontroversene rundt disse søksmålene har vært om selskapet bak en sin tjeneste kan holdes ansvarlig for hva brukerne gjør. I tidligere domsavsigelser som gikk i mot underholdningsindustrien ble fildelingstjenester sammenlignet med kopimaskiner. Det ble i dommer hevdet at det ville være meningsløst å saksøke produsentene for hva maskinene eventuelt måtte bli brukt til av ulovlige aktiviteter.

Det har også blitt sammenlignet med at en ikke kan holde våpenprodusenter ansvarlig for eventuelle drap som blir begått med deres produkter.

Etter en rekke runder i retten ble det likevel bestemt at fildelingstjenester kan holdes ansvarlig for hva brukerne gjør, etter dommen mot Grokster. RIAA har saksøkt tjeneste etter tjeneste siden den gang.

Les flere IT-saker på våre IT-sider

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.