RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fildeling blir 80% raskere

Ny fildelingsteknologi vil øke hastigheten på fildeling betraktelig.

På internett i dag foregår det stort sett bare én virkelig stor kamp: Hvordan kan fildelere stoppes?

Underholdningsbransjen misliker fildeling fordi de mener de går glipp av store inntekter. Mange internettleverandører regelrett hater fildeling fordi det øker båndbreddebruken, og særlig den båndbredden som brukes opp mot andre internettleverandører som de må betale penger for.

Den amerikanske kabel-tv-internettleverandøren Comcast er kanskje best kjent som motstander av fildeling, og har gått til relativt drastiske steg for å stoppe det i sitt nett, og har blant annet fått kraftig kritikk for dette av det amerikanske teletilsynet FCC.

Gjør fildeling raskere
Men nå er det faktisk nettopp Comcast som går i spissen for en ny teknologi som kalles «P4P», et litt merkelig akronym for «Proactive network Provider Participation for P2P». Dette er en spesiell teknologi som for tiden utvikles og prøves ut for å effektivisere dagens fildeling, og da spesielt BitTorrent-teknologien, melder Ars Technica.

Les også:Slik fungerer BitTorrent

Veldig enkelt fortalt går P4P ut på at hver enkelt nettleverandør setter opp sin egen «iTracker» som fildelingsprogrammer kan snakke med. En iTracker har full oversikt over hvordan nettverksstrukturen til hver enkelt nettleverandør ser ut, og vil hjelpe fildelingsprogrammet med å finne den datamaskinen som er nærmest deg som har hele eller deler av filen du forsøker å laste ned.

Med vanlig BitTorrent-teknologi er det typisk helt tilfeldig hvilke datamaskiner en laster ned filer fra, noe som betyr at data i mange tilfeller overføres rundt halve jordkloden, selv om kanskje naboen har nøyaktig det samme.

Raskere
Konsekvensen av dette er todelt: Nedlastingshastigheten til fildelerne vil kunne gå dramatisk opp. Tester Comcast har gjort i sitt eget nett viser at nedlastingshastigheten i praksis er 80 prosent høyere innenfor sitt nett når teknologien blir benyttet.

...og billigere
Men effekten for internettleverandørene er enda viktigere: Ved å sørge for at mest mulig av fildelingstrafikken foregår innad i sitt eget nett, slipper de å betale store summer til andre nettleverandører for å benytte seg av deres nett.

Ifølge Verizon vi teknologien kunne føre til en forbedring på normalt 200 prosent, og opp til 600 prosent i ekstreme tilfeller, hvis alle internettleverandører implementerer sine egne iTracker-tjenester, og Comcast har nå sendt inn sine resultater til standardiseringsorganisasjonen IETF for å gjøre P4P til en åpen standard.

Ukjent hvordan det skal brukes
Et ubesvart spørsmål er dog enda om hvordan innføringen av P4P i praksis vil foregå. Tjenesten vil åpenbart kunne ha enorme fordeler for dagens både ulovlige og ikke minst lovlige BitTorrent-trafikk – og som kjent er BitTorrent blitt en stadig mer stueren teknologi som benyttes til flere og flere lovlige formål.

Men ifølge Ars Technica sier Verizon at tjenesten først og fremst er laget for lovlige tjenester. Om det betyr at de store innholdsleverandørene selv skal benytte seg av P4P-teknologi, eller om en vil kvalitetssikre tjenester av typen Mininovas Content Distribution-system for kvalitetssjekket lovlig innhold er usikkert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere