*Nettavisen* Nyheter.

Fildeling bremser nettet

Så mye som 60 prosent av trafikken på internett er deling av musikk og film. Fortsetter utviklingen kan det kjøre hele internett i stå.

Det har lenge vært kjent at fildeling utgjør en stor andel av trafikken på nettet. Nå viser beregninger at så mye som mellom 60 og 80 prosent er deling av filer gjennom programmer som Kazaa og Direct Connect.

Samtidig som denne trafikken tar en enorm del av båndbredden er det bare en liten del av brukerne som står for nedlastingen. Runt 10 prosent kan regnes som storbrukere, noe som også stemmer over ens med tall blant annet Telenor tidligere har vist til.

I dag utgjør ikke fildelingen noe stort problem for nettets kapasitet, men ekspertene advarer mot at annen nettbruk kan bli skadelidende på litt sikt. I verste fall kan handel på nettet få problemer.

- Dersom det blir for mye av det kan det bli et problem. Netthandel baserer seg på at realtidsbruken fungerer, sier markedssjef Rikard Malmfors i Euroline til Computer Sweden.

Flere operatører har nå installert systemer som kan prioritere ressursbruken på nettet. Det betyr at fildelerne må vente på tur dersom trafikken på nettet nærmer seg bristepunktet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.