*Nettavisen* Nyheter.

Fildelingsgigant kan forsvinne

Verdens 12. største nettsted står i fare for å falle sammen.

02.10.08 15:53

RapidShare er ifølge Alexa rangert som verdens 12. største nettsted, og rangerer dermed foran «ubetydelige nettsteder» som eBay og Microsofts nettsider. Tjenesten skal i enkelte deler av verden stå for så mye som fem prosent av den totale båndbredden som benyttes på internett.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lar alle dele filer
Nettstedet tilbyr kort fortalt en tjeneste der du kan laste opp de filene du ønsker, og hvem som helst som du gir tilgang til filene kan laste dem ned, og er spesielt populært for de som ønsker å dele store filer. Skal du for eksempel dele en feriefilm med familie og kjente er tjenesten perfekt.

Nettstedet tilbyr i utgangspunktet tjenesten sin gratis, men brukere kan betale for å laste opp større filer og helt ubegrenset nedlasting.

Som en pirattjeneste er derimot ikke tjenesten spesielt velegnet, for det er for eksempel ikke mulig å søke etter innhold som ligger på tjenesten. Hovedpoenget er først og fremst å gi brukere muligheten til å dele filer med et utvalg mennesker.

Saksøkes
Det betyr selvsagt likevel ikke at tjenesten er helt fri for piratkopiering, og det er relativt vanlig at forumdeltakere poster innhold på tjenesten og legger ut lenkene på forumet for at andre kan laste ned.

Ikke overraskende har det ført til at underholdningsindustrien har sett rødt, og det tyskeide selskapet er saksøkt av rettighetsorganisasjonen GEMA, melder Ars Technica.

Tyskland har ikke den samme beskyttelsen som amerikanske nettsteder. I USA har en en lov som gjør at nettsteder i utgangspunktet ikke kan holdes ansvarlig for hva brukerne laster opp så lenge de fjerner innholdet etter krav fra rettighetshaver, og derfor har tjenester som YouTube overlevd med enorme mengder med materiale som er lagt ut uten tillatelse.

Vil hindre at ulovlige ting deles
GEMA har gått til søksmål for å sørge for at rettighetsbeskyttet materiale ikke bare fjernes, men at det i utgangspunktet aldri havner på tjenesten.

RapidShare har derfor gått til det skrittet å implementere filtre som sørger for at innhold som tidligere er fjernet ikke kan lastes opp på nytt, og har ansatt seks personer på heltid for å vurdere innholdet som lastes opp og svarer på klager fra rettighetshavere.

Ikke godt nok
Ifølge retten er dette ikke godt nok, og de krever at nettstedet bruker en mer omfattende teknologi for å sørge for at opphavsbeskyttet materiale ikke blir delt i utgangspunktet. Retten påpeker at det er meget enkelt å omgå filtrene som stopper ny opplasting av innhold som allerede er fjernet bare ved å gjøre små endringer.

Dessverre for RapidShare finnes det ikke en slik teknologi, og sannsynligvis er det også umulig å konstruere noe som er helt sikkert. Det kan dermed se ut som nettstedet kan bli tvunget til å manuelt godkjenne alle filer som lastes opp før de kan bli tilgjengelige.

I praksis vil det være umulig for en slik tjeneste å på denne måten tjene penger, og en vil dermed bli tvunget til å legge ned.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag