(Bergensavisen): Det gjenstår flere ubesvarte spørsmål etter at småflyet far og sønn Lars (58) og Filip (15) Haukeland satt i, styrtet søndag 5. juni i fjor. De var på vei fra Tyskland til Frankrike, men over Rotterdam i Nederland oppsto det problemer som kostet de to livet.

Hva var det som gikk galt? Sendte de ut SOS? Hvorfor fløy de uautorisert inn i Schiphols luftrom?

Et omfattende søk ble satt i gang for å prøve å finne både flyet og de omkomne etter at flyet gikk ned over Caland-kanalen. Det ble tidlig funnet flere gjenstander politiet antok hørte til flyet, men først etter 15 dager ble Lars og Filip funnet.

Nå, syv måneder senere, er politiet i Nederland ferdige med etterforskningen.

– Dårlig vær kan ha spilt inn

Politiet kom tirsdag formiddag med en uttalelse om at enheten som jobber med luftfart har konkludert.

– Enheten konkluderer med at det er svært sannsynlig at dette var en ulykke, og at det dårlige været kan ha spilt inn, skriver de.

Som følge av denne konklusjonen vil det ikke bli noen videre etterforskning, fremkommer det i uttalelsen.

Ifølge nederlandsk politi er de pårørende informert om resultatene av etterforskningen.

Politiadvokat Cathrine Melau i Vest politidistrikt har tidligere bekreftet overfor BA at det norske politiet har henlagt saken.

Utfordrende leting

Letemannskapene beskrev søksområdet etter ulykken som omfattende og uoversiktlig, med mye vind og strømmer i vannet hvor innseilingen til Rotterdam starter.

Det ble tidlig funnet små deler av flyet, og senere klær, et pass, toalettsaker, en redningsvest, en loggbok og deler av to flyseter.

To uker tok det før Lars og Filip Haukeland ble funnet.

19. august ble far og sønn bisatt i Storetveit kirke.

Et siste farvel med Filip og Lars

Erfaren på langtur

Småflyet var av typen Dyn'Aéro MCR01. Den nederlandske havarikommisjonen holder fremdeles på med sine undersøkelser for å prøve å gi svar på hva som gikk galt.


Lars Haukeland var mangeårig medlem av Bergen Aero Klubb, hvor han tok flysertifikatet sitt.

BA har tidligere pratet med Martin Alexander Skaatun som også er medlem i klubben. Han fortalte om en hyggelig dialog da de blant annet mekket på fly sammen, kort tid før Lars forlot Flesland for siste gang.

I tillegg uttalte styreleder i klubben, Andreas Haaland, at Lars var en erfaren langturpilot, som tidligere hadde gjennomført flere utenlandsturer med småfly. Klubben var sterkt preget da de fikk nyhetene i juni.

Politihelikopter sendt ut

Et av de ubesvarte spørsmålene handler om hva ulykkesflyet gjorde i Amsterdam-flyplassen Schiphols luftrom, uten klarering.

Ulykkesflyet fløy uten klarering i Schiphols luftrom

Flytårnet skal ikke ha klart å oppnå kontakt med piloten, og et politihelikopter ble sendt ut for å avskjære flyet.

Thomas Aling i nederlandsk politi, fortalte til BA i juni at det ikke var mistanke om noe kriminell aktivitet, men at dette heller er vanlig prosedyre når tårnet observerer uidentifiserte fly.

Det skal heller aldri ha blitt noen visuell kontakt mellom helikopteret og flyet, og dermed er det mulig at Lars Haukeland aldri visste at politihelikopteret var på vei mot dem.

Politiet snudde etter ti minutter, mens flyet fortsatte i cirka 60 kilometer sørover mot Rotterdam.