Norske Filip August Bendi vant sølv under den internasjonale kokkekonkurransen Bocuse d'Or 2023.

Konkurransen anses som den aller gjeveste blant kokker, og omtales også som kokke-VM.

– Det har tatt noen år å komme hit, og det har vært en fantastisk opplevelse og konkurranse å være med på. Tusen takk, utbrøt Bendi fra podiet under premieutdelingen og fortsatte:

– Jeg er glad, jeg er stolt. Tusen takk for konkurransen.

I tillegg til Bendi består det norske laget av commis Leon Haarberg Nilsen, coach Christopher W. Davidsen og lagpresident Svein Erik Renaa.

Aller høyest var det imidlertid danskene som kunne juble. De kunne innkassere en solid seier med sine 2076 poeng mot Norges 1971. Bronsen gikk til Ungarn, som på sin side fikk 1955 poeng.

Norge har tidligere vunnet fem gull, tre sølv og fire bronsemedaljer i konkurransen.

Mer norsk jubel

Bendi var slettes ikke den eneste norske kokken som fikk en utmerkelse under premieutdelingen. Hvert år deles det også ut en pris for beste unge talent, og i år gikk prisen til norske Leon Haarberg Nilsen.

Prisen «årets commis» deles ut til det beste talentet under 23 år. Talentets rolle i konkurransen er å assistere kandidaten.

Kveldens første pris var det Mexico som fikk æren av å bli tildelt. Det var «Social commitment award». Prisen for beste tema gikk til Sverige, mens Frankrike vant prisen for beste barnemeny.

I tillegg hadde en barnejury plukket ut Japan til sin favoritt.

Barnemat og breiflabb

Hva kokkene skal lage, varierer fra år til år.

Under årets konkurranse måtte deltakerne presentere en treretters barnemeny basert på fransk gresskar. I tillegg skulle deltakerne lage en fatrett av breiflabb, blåskjell og kamskjell fra Skottland.

De øvrige råvarene må deltakerne sørge for å ha med seg selv. Bendis retter hentet inspirasjon fra den norske vinteren, og råvarene har han selv sanket og konservert det siste året.

– Vi har tatt oppgaven med et smil, trent masse med de franske gresskarene, og tenkt at vi må lage mat der også menyen og teksten er innbydende og appellerer til barna. Ser menyen innbydende ut, med fine farger, så vil det gjøre at barn får lyst å spise. Så har vi også sørget for at ingen smaker er for kvasse eller sære. Det er veldig vanskelig å vite hva barn liker, for noen liker ikke noe, mens andre spiser alt, sa Bendi til NTB før konkurransen.