Norske Filip August Bendi vant sølv under den internasjonale kokkekonkurransen Bocuse d'Or 2023.
Konkurransen anses som den aller gjeveste blant kokker, og omtales også som kokke-VM.
– Det har tatt noen år å komme hit, og det har vært en fantastisk opplevelse og konkurranse å være med på. Tusen takk, utbrøt Bendi fra podiet under premieutdelingen og fortsatte:
– Jeg er glad, jeg er stolt. Tusen takk for konkurransen.
I tillegg til Bendi består det norske laget av commis Leon Haarberg Nilsen, coach Christopher W. Davidsen og lagpresident Svein Erik Renaa.
Aller høyest var det imidlertid danskene som kunne juble. De kunne innkassere en solid seier med sine 2076 poeng mot Norges 1971. Bronsen gikk til Ungarn, som på sin side fikk 1955 poeng.
Norge har tidligere vunnet fem gull, tre sølv og fire bronsemedaljer i konkurransen.
Fakta om Filip August Bendi
* 34 år gammel og fra Sandnes i Rogaland.
* Begynte i oppvasken på restauranten To Glass i Haugesund, der faren jobbet.
* Gikk kokkelinjen på Hinna videregående skole
* Gikk læretiden på Tango i Stavanger og har jobbet på anerkjente restauranter i København, Stockholm og New York.
* I 2015 begynte han som kjøkkensjef for NB Sørensen Annen Etage i Stavanger.
* Han var med i NM for lærlinger i 2007 og 2008 og har deltatt i Bocuse d’Or som commisen (assisterende kokk) til Gunnar Hvarnes i 2010 og 2011.
* Bendi ble medlem av kokkelandslaget i 2015, deltok i NM i 2018, og var kandidat i årets kokk i 2017 og 2019.
* Ble årets kokk i 2021, som kvalifiserte til Bocuse d'Or Europe i 2022. Det endte med bronsemedalje, og plass i verdensfinalen 2023 i Lyon.
* Filip August Bendi jobber til daglig som kreativ utvikler for Thon Hotels, med base på Hotel Bristol i Oslo.
Mer norsk jubel
Bendi var slettes ikke den eneste norske kokken som fikk en utmerkelse under premieutdelingen. Hvert år deles det også ut en pris for beste unge talent, og i år gikk prisen til norske Leon Haarberg Nilsen.
Prisen «årets commis» deles ut til det beste talentet under 23 år. Talentets rolle i konkurransen er å assistere kandidaten.
Kveldens første pris var det Mexico som fikk æren av å bli tildelt. Det var «Social commitment award». Prisen for beste tema gikk til Sverige, mens Frankrike vant prisen for beste barnemeny.
I tillegg hadde en barnejury plukket ut Japan til sin favoritt.
Fakta om Bocuse d'Or 2023
* Verdensfinalen i kokkekunst arrangere i franske Lyon 22. og 23. januar.
* Team Norway konkurrerer søndag, og er første lag ut. De begynner klokka 8.
* Klokka 12.55 skal laget presentere en treretters barnemeny basert på fransk gresskar. 13.30 presenterer de en fatrett basert skotsk breiflabb, blåskjell og kamskjell.
* Med seg har laget norske råvarer, inkludert rødbeter og vinterreddiker fra Hasle gård i Østfold og kinaskokk fra Gyda gård i Rogaland.
* I oktober 2021 ble Filip August Bendi Årets kokk og Norges kandidat til Bocuse d’Or. Mars 2022 kvalifiserte han og Team Norway seg til verdensfinalen, med bronse i europamesterskapet i Budapest.
* Med seg har blant andre Bendi commis Leon Haarberg Nilsen og coach Christopher W. Davidsen.
* Premieseremonien er mandag 23. januar cirka klokka 17.45.
* Hele arrangementet strømmes hos Nordic Food Live.
(Kilder: Bocuse d'Or Norge)

Filip August Bendi vant årets kokk 2021
Barnemat og breiflabb
Hva kokkene skal lage, varierer fra år til år.
Under årets konkurranse måtte deltakerne presentere en treretters barnemeny basert på fransk gresskar. I tillegg skulle deltakerne lage en fatrett av breiflabb, blåskjell og kamskjell fra Skottland.
De øvrige råvarene må deltakerne sørge for å ha med seg selv. Bendis retter hentet inspirasjon fra den norske vinteren, og råvarene har han selv sanket og konservert det siste året.
– Vi har tatt oppgaven med et smil, trent masse med de franske gresskarene, og tenkt at vi må lage mat der også menyen og teksten er innbydende og appellerer til barna. Ser menyen innbydende ut, med fine farger, så vil det gjøre at barn får lyst å spise. Så har vi også sørget for at ingen smaker er for kvasse eller sære. Det er veldig vanskelig å vite hva barn liker, for noen liker ikke noe, mens andre spiser alt, sa Bendi til NTB før konkurransen.