Filippinene krever erstatning for skadd korallrev

Manila (NTB-AFP): Filippinske myndigheter krever erstatning etter at et amerikansk minejaktfartøy kjørte seg fast og ble stående ti uker på et UNESCO-beskyttet korallrev.

Først etter over to måneder fikk bergingsselskapet løs de siste delene av minesveiperen fra korallrevet Tubbataha, som har UNESCO-status som verdensarv, i Sulusjøen.

- Vi er fast bestemt på at noen må holdes ansvarlige, sier president Benigno Aquinos talsperson Herminio Coloma.

De foreløpige undersøkelsene viser at skipet har skadet rundt 4.000 kvadratmeter av revet, og bøtene kan bli på opptil 585 dollar, rundt 3.400 kroner, per ødelagte kvadratmeter. Altså kan erstatningen beløpe seg til rundt 2 millioner kroner.

Selv om bare en liten del av korallrevet er blitt rammet, har hendelsen blåst nytt liv i debatten om amerikansk militær tilstedeværelse i landet.

USA har en rekke ganger beklaget hendelsen, men har ikke forklart nøyaktig hva skipet gjorde på stedet, som ifølge lokale tjenestemenn er tydelig markert på alle kart. Den amerikanske ambassaden i Manila sier at det 223 fot lange fartøyet var på vei til Indonesia da den grunnstøtte i januar. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.