Gå til sidens hovedinnhold

Filippiner overlevde i bil som eksploderte

Manila (NTB-AFP): De ytterliggående islamistene i Algerie brukte gisler som menneskelige skjold for å hindre at de ble beskutt fra algeriske kamphelikoptre, forteller en filippiner som overlevde terroraksjonen.

Ifølge firebarnsfaren Joseph Balmaceda (42) ble et japansk gissel dekket av eksplosiver, mens han og flere andre fikk hendene bundet med ledningene.

- Hver gang regjeringsstyrkene forsøkte å bruke et helikopter for å skyte på fienden, ble vi brukt som menneskelige skjold, kunne den tydelig stressede filippineren fortelle idet han kom tilbake til Manila mandag.

- Vi ble bedt om å løfte hendene. Regjeringsstyrkene kunne ikke skyte på dem så lenge vi ble holdt som gisler, sier han.

Balmaceda, som har skrubbsår i ansiktet og har mistet hørselen, sier han var den eneste av ni gisler som overlevde da kjøretøyet de satt i eksploderte, tilsynelatende på grunn av eksplosiver som var festet til bilen.

Han forteller at to av angriperne fraktet de ni gislene til den sentrale delen av gassanlegget In Aménas da bomben gikk av under et sammenstøt med algeriske soldater. (©NTB)