NEW YORK (Nettavisen): - Det han driver med er ren menneskesmugling, sier Florida-guvernør Ron DeSantis.

78 «Biden-Air» fly med ulovlige innvandrere

Florida-guvernøren er rasende etter at det tidligere år ble kjent at president Joe Biden flyr ulovlige innvandrere som er kommet over grensen til USA fra Mexico videre rundt om i USA.

Les også: Joe Bidens «hemmelige innvandringsflygninger» gjør dem rasende: - Hvorfor alt hemmeligholdet?

Mellom juni og september har det ifølge DeSantis ankommet 78 «Biden-Air» fly til Florida og på hver av disse flygningene skal det ha kommet i gjennomsnitt 36 enslige mindreårige innvandrere.

Samtlige personer er flydd inn til Florida uten samtykke fra staten eller lokale myndigheter, skriver New York Post.

Les også: Hillary Clinton kommer med ny Trump-spådom

Vil sende dem til Bidens hjemstat

Nå har DeSantis derimot fått nok, og opplyser at han bevilger åtte millioner dollar, eller rundt 72 millioner norske kroner, for å sende de ulovlige innvandrere til «elitistiske enklaver der Demokratene har kontroll, inkludert Washington D.C.»

Les også: Donald Trumps niese med stikk til familien: - Definitivt den dummeste av dem alle

President Joe Bidens hjemstat Delaware, og Barack Obamas ferieparadis Martha's Vineyard, står også på listen over steder hvor DeSantis nå ønsker å sende de ulovlige innvandrerne.

- Hvis vi sendte dem til Delaware eller Martha's Vineyard, så ville grensen blitt sikret dagen etterpå, sier DeSantis.

Les også: Trump: - Jeg kommer til å knuse ham slik jeg knuser alle andre

- Dagens ulovlige innvandrere, er morgendagens nye velger

- Det var en mesterlig måte å trolle på, men det har en seriøs hensikt bak seg, som flere stater burde etterligne, skriver den konservative kommentatoren Miranda Devine i New York Post.

Les også: Donald Trump er rasende: Slik reagerer Erna Solberg på de sjokkerende bildene

Hun lar det også skinne tydelig gjennom hvor lite hun liker utviklingen, og hva hun mener er motivet bak den økende innvandringen til USA.

Les også: «Donald Trump ble urinert på av prostituerte i Moskva»: Nå har spion-saken tatt en svært dramatisk vending

- President Biden har lagt ut en velkomstmatte til innvandrere på den sørlige grensen. Dagens ulovlige innvandrere er morgendagens demokrat-velgere, er kalkulasjonen, og irriterende formaliteter som statsborgerskap bare forsinker den strålende prosessen, skriver Devine.

1,7 millioner ulovlige innvandrere i 2021

Mer enn 1,7 millioner ulovlige innvandrere kom til grensen mellom Mexico og USA fra september 2020 til september 2021, noe som er det høyest registrerte antallet siden man begynte å telle dette i 1960, skriver New York Times.

117.000 ulovlige innvandrere kom til grensen i oktober, en nedgang på 18 prosent fra måneden før. I november var det derimot en økning på fem prosent, melder Washington Post.

Les også: «Koronapanikken»: - Hele greia var Ivanka Trumps idé

Under en pressekonferanse på fredag i forrige uke lovet DeSantis at han nå vil slå tilbake mot for «å beskytte folk i Florida fra Bidens krise på grensen.»

- Vi har rundt 200.000 personer som kommer ulovlig inn i landet hver måned. Det er en mellomstor amerikansk by som hver måned kommer inn i landet ulovlig, sier DeSantis.

Guvernøren, som ses på som en av de sterkeste republikanske presidentfavorittene frem mot neste valg, sier han nå vil slå hardt ned på privatpersoner og selskaper som medvirker til at ulovlige innvandrere kommer seg inn i staten.

Les også: Trump peker ut DeSantis som mulig visepresidentkandidat i 2024

DeSantis signerte hastelov

- Enten det er busser, chartrede fly, kort og godt alle som legger til rette for denne typen ulovlig innvandring i staten Florida, vil bli nektet å få gjøre noen som helst form for forretninger med statlige eller lokale selskaper. Vi kan bare ikke inngå kontrakter med selskaper som bevisst og hensynsløst medvirker til å bringe folk inn i staten får ulovlig, sier DeSantis.

Les også: Nå har pipen fra den tidligere FN-ambassadøren fått en helt annen lyd: - Derfor trenger vi Donald Trump

Florida-guvernøren sier de også vil kreve erstatning fra de som bidrar til dette, for å dekke opp kostnadene han hevder den ulovlige innvandringen medfører. I tillegg vil han også frata ulovlige innvandrere skattefordeler, samt intensivere arbeidet opp mot de selskapene som ansetter ulovlige innvandrere.

Les også: Donald Trump: - Dette går til helvete

DeSantis signerte også en hastelov for å forhindre at fosterhjem eller andre byråer tar imot enslige mindreårige innvandrere med mindre de har inngått en avtale med det med staten. DeSantis sier han gjør dette fordi han hevder lokale barn lider under den eksisterende ordningen.

Les også: Vil ha Trump som leder, men på ett spørsmål er det full splittelse

- Problemer er at det er mye mer lukrativt å ta inn utlendinger på disse plassene, enn det er å hjelpe våre egne barn her i Florida. For eksempel, det er 158 dollar for et fosterbarn, men det er mellom 500 og 1400 dollar om noen har kommet her ulovlig fra et annet land. Vi ønsker bare å forsikre oss om at disse fasilitetene hjelper de personene i Florida som trenger hjelp, sier DeSantis.

Les også: Trump med svært oppsiktsvekkende og bitter uttalelse om tidligere statsminister: - Han kan dra til helvete

Siktet for drap

Under pressemøtet, som fant sted på Jacksonville International Airport, dro DeSantis også frem en ulovlig innvandrer fra Honduras som for noen måneder siden kom til Florida. Vedkommende, Reynel Alexander Hernandez, skal ha hevdet at han var 17 år gammel, men viste seg å reise under et falsk navn.

Mannen, som nå er identifisert som 23 år gamle Yero Noel Medina Ulloa, er nå arrestert, siktet for overlagt drap, etter at han ble funnet blodig i nærheten av stedet der 46 år gamle Francisco Javier Cuellar ble funnet død i Jacksonville.

Ordføreren i Jacksonville, Leny Curri, sier ifølge Jacksonville.com at Cuellar var far til fire barn, at han brydde seg om barn i nød og som «bestemte seg for å ta inn en innvandrer som hevdet han var 17 år gammel.»

- Han ga han mat, husly og en jobb i en dagligvarebutikk. Men det var en løgn, han var ikke 17 år, sa Curri på pressekonferansen.

Les også: Slik ble Trump-damene ansatt: Sammenlignes med Stasi og Gestapo

DeSantis: - Har blod på hendene sine

På den samme pressekonferansen deltok også sheriff Mike Williams som bekrefter at Ulloa kom til Jacksonville med en føderalt fly.

- Vi fikk bragt på det rene at han i alle fall ikke gikk fra Texas, og vi vet at han ble plukket opp på flyplassen av offeret, sier Williams.

- Biden-Harris-administrasjonen har blod på hendene sine, sier DeSantis etter drapet på Francisco Javier Cuellar.

- De tillater at gjengmedlemmer og kriminelle utlendinger kommer over grensen vår, og som vi nå ser her i Jacksonville, dreper våre innbyggere, sier DeSantis, ifølge Jacksonville.com

Les også: Melania skal ha fått nok: - Det er over, og det er det

- Xenofobisk agenda

Florida-guvernøren fikk derimot raskt svar på tiltale fra The Southern Poverty Law Center.

- Nok en gang går han etter lokalsamfunn med innvandrere rundt om i Florida, og denne gangen bruker han barn som brikker for å fremme sin innvandringsmotstand og xenofobiske agenda, skriver de i en uttalelse.

DeSantis står derimot på sitt, og i et intervju med Fox på mandag, hevder DeSantis at president Biden driver med menneskesmugling.

Les også: «Donald Trump ble urinert på av prostituerte i Moskva»: Nå har spion-saken tatt en svært dramatisk vending

- Vel, grensen vår er åpenbart en katastrofe, og noen mennesker sier at dette er noe som bare er et problem for Texas og Arizona. Vel, det som faktisk skjer er at Biden-administrasjonen setter folk på fly og flyr dem inn i Florida i de tidlige morgentimene. De har gjennomført over 70 flygninger de siste seks månedene, de dumper mennesker her, sier DeSantis.

Les også: Blir nektet å se sønnen sin fordi hun er uvaksinert

- Vil kreve erstatning

- Og vi hadde for noen uker siden en hendelse der en av disse personen som Biden dumpet her, endte opp med å begå et drap nordøst i Florida. Så dette er kriminalitet som ikke ville ha funnet sted om det ikke hadde vært for Bidens hensynsløshet, sier DeSantis i Fox-intervjuet.

Les også: Avslører: - Derfor havnet Donald Trump på sykehus

- Derfor er det vårt syn, at om det skal dumpe personer, så ønsker vi å tilrettelegge for at vi kan overføre dem til steder som Delaware. Og derfor har vi nå åpnet for dette i mitt nye budsjett, med en bevilgning på åtte millioner dollar, sier DeSantis.

- Vi ser også på de transportørene som føderale myndigheter inngår kontrakter med, og kommer vi til å innføre ny lovgivning som sier at hvis du tilrettelegger for Bidens politikk, som i utgangspunktet er en massiv menneskesmugling-operasjon, så får du ikke lov til å gjøre forretninger med staten Florida eller andre lokale myndigheter. Vi kommer også til å kreve erstatning for hvert enkelt individ de tar med seg, sier Florida-guvernøren til Fox News.

Tvunget til å gjeninnføre forhatt Trump-ordning

Etter at Joe Biden ble president, opphevet han det såkalte «Remain in Mexico»-programmet, som var en regel om at asylsøkerne måtte vente i Mexico mens deres søknad ble behandlet.

Les også: Donald Trump jr. helt til topps i oppsiktsvekkende ny måling

Denne ordningen ble innført av Donald Trump da han var president, og førte til at titusenvis av asylsøkere, stort sett fra Mellom-Amerika, ble sittende i Mexico mens de ventet på å få søknaden behandlet.

Les også: Det Biden nå gjør, er det samme som han filleristet Trump for

Nå er derimot Biden tvunget til å gjeninnføre ordningen, etter at Høyesterett i august kom med en avgjørelse om at programmet bør fortsette.

USAs departement for innenlands sikkerhet (DHS) opplyste tidligere i desember at den nye loven skulle tre i kraft 6. desember, og nå blir dermed asylsøkerne på nytt sendt til Mexico i påvente av behandling.

- Ineffektiv og umenneskelig

Under en pressekonferanse denne uken, sa pressesekretæren i Det hvite hus Jen Psaki at de nå har innført forbedringer i avtalen, blant annet ved at de lover de økt advokatbistand til asylsøkerne.

Biden-administrasjonen har gjeninnført programmet under forkortelsen MPP, Migrant Protection Protocols.

Og Psaki presiserer at de fortsatt mener at ordningen er både «ineffektiv» og «umenneskelig».

- Vi var ikke ivrige etter å gjeninnføre det, sa Psaki på pressekonferansen, ifølge CNN.

- Det er som leppestift på en gris

Advokatene som bistår asylsøkeren på grensen, liker svært dårlig at president Biden nå gjeninnfører ordningen, til tross for enkelte endringer.

Det er som leppestift på en gris. Men det er fortsatt en gris, sier Sue Kenney-Pfalzer, direktør ved grense og asylnettverket HIAS.

Les også: «Donald Trump ble urinert på av prostituerte i Moskva»: Nå har spion-saken tatt en svært dramatisk vending

- MPP er direkte umenneskelig. Det er kanskje litt mindre umenneskelig, men det er likevel umenneskelig. Og nå som det er her, har vi intet annet valg en å finne ut hvordan vi skal få hjulpet disse menneskene, sier Kenney-Pfalzer.

- Det er et «wicked problem»

USA-eksperten Hilmar Mjelde sier til Nettavisen at det ikke finnes noen tegn på at USAs problemer på grensen kommer til å forsvinne med det første.

- Kort sagt: problemene på grensen mellom USA og Mexico kommer ingen president til å løse. Ikke Biden, ikke Trump. Situasjonen er det som i statsvitenskap kalles et «wicked problem» - et særs komplekst og knapt løsbart problem, sier Mjelde til Nettavisen.

- Såkalte «wicked problems» kjennetegnes ved at de involverer mange aktører, saksfelt og flere politiske nivåer. Krisen på Mexico-grensen involverer flere land, delstatene, føderalstaten, utenrikspolitikk, økonomisk politikk, arbeidslivet, helsepolitikk, lov-og-orden-politikk med mer. Og situasjonen endrer seg hele tiden, som i tur forutsetter fortløpende tilpasning av virkemidlene. Og man vet ikke om tiltakene vil fungere, heller, sier Mjelde, som er seniorforsker ved NORCE forskningssenter i Bergen og ekspert på amerikansk politikk.

- Overveldet av pandemien og økonomisk ustabilitet

Mjelde sier det vil alltid være et visst trykk mot USAs sørgrense.

- Kun demokratisk stabilitet og økonomisk utvikling i Sentral-Amerika over tid kan lette trykket. Det både Trump og Biden har satt inn av tiltak, er bare brannslukking, som kan ha en moderat effekt for en periode, sier Mjelde, som legger til at grense-situasjonen heller ikke er et prioritert saksområde for Biden.

Les også: Trump peker ut DeSantis som mulig visepresidentkandidat i 2024

- Han er overveldet av pandemien og økonomisk ustabilitet i USA. Ingen president har kapasitet til å fokusere på mer enn ett til to store problemer ad gangen.

Les også: «Desinformasjonen om ivermectin»: - Jeg er veldig bekymret

- For Trump var grense-situasjonen en mye større politisk prioritet. Strengere innvandringspolitikk var en hovedsak for ham. Og problemet appellerte til hans sans for presidentmakt – han beordret dramatiske tiltak som fikk han til å fremstå som resolutt, sier Mjelde til Nettavisen.