NEW YORK/OSLO (Nettavisen): Midt under strømkrisen dro energiministeren til New York for å møte FN. Det reagerer Sylvi Listhaug på.

- Det er så umusikalsk at det er nesten ikke til å tro, sier Frp-lederen til Nettavisen.

Gunnar Stavrum: Her er noen enkle strøm-fakta som kan ødelegge dagen for mange

OPPDATERING: Ministeren avlyser USA-turen. Les mer nede i saken.

- Folk sitter og fryser i Norge

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) er på turné i New York City og Washington, D.C. sammen med næringsministeren, utenriksministeren og kronprins Haakon.

Mandag uttalte utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til VG at den norske delegasjonen skal snakke med FN om havvind og «det grønne skiftet».

– Mens folk sitter og fryser i Norge og er redd for å ikke ha penger nok til strømregning og julegaver reiser olje- og energiministeren til USA for å snakke om havvind. Det er så umusikalsk at det er nesten ikke til å tro, sier Sylvi Listhaug til Nettavisen.

Les også: Prissjokk mandag morgen: Dette har ikke skjedd før

- Vi går fra strømprisrekord til strømprisrekord

– I flere måneder har det vært klart at vi går fra strømprisrekord til strømprisrekord. Ap, Sp og SV har sittet i budsjettforhandlinger i ukevis uten å komme med et eneste effektivt tiltak som ville ha monnet for folk flest.

Les også: Prisene er klare: Så dyr blir nettleien for nesten én million nordmenn

– Frp har foreslått å fjerne momsen og elavgiften på strøm. I tillegg mener vi at de enorme inntektene staten og kraftkommunene nå håver inn på grunn av rekordhøye strømpriser må komme dem som betaler det til gode - derfor vil vi betale ut 4000 kroner til hver husstand med én gang, sier Listhaug.

- Dette er rett og slett flaut

Frp-lederen er slettes ikke fornøyd med det regjeringen har fortatt seg.

– Det eneste vi får høre fra Ap, Sp og SV er at de stemmer ned våre forslag, og bruker månedsvis på å vedta at de skal «komme med tiltak». Dette er rett og slett flaut. Frp nekter å akseptere at folk flest i Norge skal betale for den uansvarlige klimapolitikken i Europa. Derfor har vi fremmet forslag om å få kontroll over utenlandskablene. Heller ikke her ser det ut til at regjeringen gir oss støtte, sier Listhaug.

Les også: Staten håver inn på strømsjokket: - Sinnssyk situasjon

- Vi jobber på spreng

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) er gjort kjent med kritikken fra Listhaug, og sier følgende i en kommentar til Nettavisen.

- Jeg kan forsikre Sylvi Listhaug om at det blir jobbet på spreng med tiltak for de som sliter med å betale strømregningen. Det at jeg er på reise i USA forandrer ikke på det, og det er løpende kontakt om disse tiltakene, sier Mjøs Persen.

Les også: Evianne (36) må trolig flytte fra strømregningen

- Håndteringen av situasjonen med høye strømpriser berører flere departementer, og vi ser nå i fellesskap på hvilke tiltak som treffer godt og som raskt kan la seg gjennomføre. Vi jobber for at Stortinget så fort som mulig skal få denne saken til behandling, sier olje- og energiministeren til Nettavisen.

Gunnar Stavrum: Her er noen enkle strøm-fakta som kan ødelegge dagen for mange

På mandag ble det kjent at flere aktører i strømbransjen mener regjeringen bør innføre makspris på strøm, der «overprisen» utbetales direkte eller som minstefradrag i skattesystemet.

- Undergraver tilliten til energisystemet vårt

På vegne av medlemmene i Samfunnsbedriftene Energi har direktør Cecilie Bjelland skrevet et brev til olje- og energiminister Mjøs Persen. Konkret foreslår de at det norske folk garanteres en makspris på et normalforbruk, eksempelvis 5.000 kilowattimer til maks 100 øre kilowattimen per person i en husstand.

Les også: Prissjokk mandag morgen: Dette har ikke skjedd før

«Overpris» utover den garanterte maksprisen på basisforbruk, mener de bør utbetales til innbyggerne. Bjelland sier redusert merverdiavgift og kontantutbetalinger til husstander er gode kortsiktige tiltak, men mener det trengs noe mer varig.

– Vårt demokratiske system forutsetter at folket har tillit til myndighetene. Dagens høye og ustabile strømpriser undergraver tilliten til hele energisystemet vårt og skaper usikkerhet og angst hos mange, sier Bjelland til TV 2.

Les mer: Bransjeaktører ber om makspris på strøm

Drar hjem til Norge

Natt til tirsdag opplyser olje- og energiministerens kommunikasjonssjef, Arvid Samland, at statsråden nå drar tilbake til Norge.

- Olje- og energiministeren reiser tilbake til Europa i kveld. På grunn av en koronastengt barnehage i Oslo må statssekretæren hennes være hjemme med barna, og han er derfor mindre operativ i det pågående arbeidet med tiltak knyttet til de høye strømprisene, skriver Samland i en melding til pressen.

Til Nettavisen opplyser Samland at hjemreisen ikke har noe med kritikken fra Listhaug å gjøre.

Kronprins Haakon besøker New York og Washington

Mjøs Persen kom til New York på søndag, for et besøk i USA sammen med blant annet Kronprins Haakon.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) er også med på reisen, som finner sted både i New York og Washington fra 5. til 9. desember.

På tirsdag skulle de tre blant annet se det planlagte havneområdet til Equinor hvor utstyr til vindturbinparkene skal settes sammen. Disse skal etter planen levere strøm til 1,6 millioner husstander i New York.

Les mer: Norsk milliardprosjekt stiller Frihetsgudinnen fullstendig i skyggen