RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Filleristing av fondsbransjen

Sist oppdatert:
De siste årene har amerikanske myndigheter, anført av New Yorks statsadvokat Eliot Spitzer, tatt meglerhusene hardt. Nå går han etter fondsbransjen. Det kan bli like blodig. Småkundene er regelrett lurt
Les også: Fonds-sjef trekker seg etter kritikk

Nå har både den amerikanske kongressen, finanstilsynet SEC og New Yorks markante og knallharde statsadvokat, Eliot Spitzer, pekt ut fondsbransjen som sitt neste mål.

Bakgrunnen er stadig flere avsløringer av tvilsom praksis som har kostet småsparerne penger på bekostning av innsidere og store kunder.

Korstoget mot fondsbransjen kommer etter en tilsvarende kampanje mot meglerhusene, som måtte inngå kostbare forlik og legge om driften sin etter avsløringer av en rekke tvilsomme forhold, blant annet rundt tildeling av lukrative aksjer i emisjoner og uærlig analysedekning.

Nå har SEC gjort en undersøkelse av fondsbransjen og funnet utbredt snusk.

Mange tvilsomheter

Ett av forholdene det fokuseres på et at en del fond har latt utvalgte kunder gjøre handler i fondene etter den daglige fristen som er satt for de vanlige kundene. Dette gjør selvsagt at man har mer informasjon og kan tjene penger på de andre kundenes bekostning.

Gode kunder har også fått mulighet til å drive kortsiktig handel i fondene i strid med fondens retningslinjer.

I andre tilfeller har ansatte handlet i egne fond i strid med retningslinjer, samt at forvaltere har gitt sensitiv informasjon til gode kunder.

Flere fond er nå satt under granskning av myndighetene. Det mest kjente er Putnam Investment. Pensjonsfond har i løpet av de siste dagene trukket titalls milliarder kroner ut av Putnam-fond, og det er alvorlig tvil om Putnam overlever.

Vil ta pengene

Eliot Spitzer har nå tatt til orde for at fondene som har brutt regelverket må betale tilbake alle forvaltningsinntekter i de aktuelle periodene.

- Vi vil ikke godta at de beholder honorarer de har mottatt i strid med sine forvaltningsforpliktelser, sier Spitzer, ifølge CBS Marketwatch.

- Det er en enkel regel som ikke vil bli fraveket. Ellers vil vi gå i retten med dem, sier han.

- De kommer til å få som fortjent etter år med manglende selvregulering, legger han til.

Det er anslått at ulovlig handel kan ha kostet andelseiere 5 til 6 milliarder dollar og gitt 10 milliarder dollar i urettsmessige honorarer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere