RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Film er bra for tankene

Hvis du sliter med psykiske problemer, kan du få hjelp av film.

(SIDE2:) Film kan hjelpe deg med å takle problemene dine, hevder amerikanske eksperter.

Positiv effekt
De tror at gode filmer kan forandre måten du tenker på, føler og håndterer livets opp- og nedturer.

For eksempel kan «The Departed» hjelpe deg med å takle svik, «The Queen» kan få deg til å tenke over din plass i samfunnet og «Letters From Iwo Jima» kan lære deg om krig og konflikter, skriver WebMD.

Enkelte psykologer bruker faktisk film i forbindelse med behandlingen. De mener at film kan hjelpe pasienten med å oppnå de målene de har satt.

- Det kan ha en positiv effekt på de fleste personer, bortsett fra dem som har psykotiske lidelser, sier Gary Solomon, som har skrevet bøkene «The Motion Picture Prescription» og «Reel Therapy», til WebMD.

Ikke egen behandling
Det finnes flere former for filmterapi. Blant annet brukes en form til å hjelpe deg med å få frem følelsene ved å se på film. En annen form består av at filmen lærer deg noe om deg selv, ved at du ser hvordan du reagerer på ulike karakterer og scener.

Psykiater Bruce Skalarew, leder ved Forum for Psychoanalytic Study of Film, påpeker imidlertid at filmterapi ikke kan erstatte vanlig behandling. I stedet kan du bruke det sammen med den vanlige terapien.

- Som ved kunstterapi, danseterapi og musikk, kan du bringe det inn i en tradisjonell form for terapi som et tillegg som kan være veldig nyttig, sier han.

Behandling i Skandinavia
Også i Skandinavia kan du få behandling med hjelp av filmterapi. Svenske Filmterapi Centrum tilbyr behandling med film som et tillegg ved tradisjonell behandling.

- Psykoterapeuter, psykologer kan - med tilstrekkelige filmkunnskaper - bruke film/filmscener som en kompletterende metode for individets indre reise i den helende prosessens tjeneste, skriver de på sine nettsider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere