Gå til sidens hovedinnhold

Film fra krigen har premiere fredsdagen

«Slottsvakten 1945» har premiere på Symra kino 8. mai, på dagen 67 år etter Milorgtroppen fra Bekkelaget fikk beskjed om å besette Slottet.

NORDSTRAND: Det er Øystein Hallre, oppvokst ved Ulvøybrua, som har laget den 80 minutter lange dokumentarfilmen.Han forteller tropp 100/13133’s historie fra de 58 «gutta» syklet fra Holtet til Slottet klokken fem om morgenen, 8. mai, til de etter 60 dagers slottsvakt ble avløst av Hæren.

Jubelvåren

Hallre startet arbeidet med filmen i 2007. Den er bygget på intervjuer med fire gjenlevende veteraner, blant annet Øysteins pappa Ragnar, snutter fra Filmavisen, private opptak, samt rekonstruerte scener med en tropp på 28 barnebarn som spiller sin egne besteferdre. Her er også filmskaperens sønner med.

– Jeg synes det er blitt en god film. En interessant og litt ufrivillig morsom beretning fra fredsdagene, sier Hallre.

Se video fra innspillingen her:


– Her er det mye glede. Det er jo jubelvåren, men Milorggutta får ikke være med på festen, og de kan ikke gå tilbake til sine sivile liv. De må passe på Slottet. Først 7. juli er det tid for en heidundrende fest til langt ut på morgenkvisten. Kronprins Olav spanderte 15 flasker champagne på gjengen. De gikk med, forteller han.

På DVD og kanskje NRK

Han gleder seg til premieren 8. mai, ikke minst fordi han skal se filmen sammen med hele familien.

– Det var jo pappa som gav meg ideen til å lage filmen gjennom alle de historiene han fortalte om den lokale Milorggruppa i min barndom, sier Hallre.

«Slottsvakten 1945» skal, foruten 8. mai, vises på Symra helgen 11.-13.mai og utover i uken så lenge det er interesse for den, i følge Hallre.

– Det er også mulig filmen blir satt opp på Ringen kino. Helt sikkert er det at vi skal lage en DVD slik at alle som ikke får anledning til å se den på kino likevel får gjennoppleve Milorgtroppens innsats under fredsdagene i 1945. Neste skritt er å få den solgt til NRK, forteller han.

Les også:

Milorgtroppens barnebarn

Ferdig innspilt

Reklame

Best i test påskeegg 2021