*Nettavisen* Nyheter.

Filmende døende klatrer

I skarp kontrast til Tormod Granheims enorme innsats for å få vennen Tomas Olsson ned fra Mount Everest, står David Sharps historie.

02.06.06 12:02

Engelskmannen døde i forrige uke på Mount Everest, etter at minst 40 personer gikk forbi ham uten å hjelpe til.

Sharp var høyt oppe på fjellet - i den såkalte «dødssonen» - altså over 8000 meter, da han kollapset. I denne høyden slutter rett og slett en del av kroppens funksjoner å fungere.

Mark Inglis (47) sier til Washington Post at de lenge diskuterte innad i gruppen hva de skulle gjøre for å hjelpe briten.

Nær døden
- På 8500 meter er det tøft nok å holde seg i live selv. Så vi diskuterte lenge hva vi skulle gjøre. Han var i svært dårlig forfatning, nær døden. Og det var en svært vanskelig beslutning å ta.

- Rundt 40 personer passerte ham den dagen, og ingen andre hjalp ham bortsett fra vår ekspedisjon. Våre sherpaer ga ham oksygen, til tross for at han ikke var medlem av vår ekspedisjon. Han var med i en annen, mye mindre profesjonell, forteller Inglis.

Mark Inglis klatret Everest til tross for at han har amputert begge beina.

Dewa Sherpa er sjef for Asian Trekking, firmaet som utstyrte Sharp med utstyr. Han sier til avisa at David Sharp ikke hadde nok oksygen med seg.

Lite oksygen
- Han hadde heller ingen sherpa-guide med på fjellet. Han hadde med seg to 4-liters oksygenflasker. Og de hadde han med som en backup. En vanlig klatrer har med seg minimum fem flasker. Jeg regner med at han ville prøve å gå til toppen uten oksygen, understreker Dewa Sherpa.

Til nå i år har ti personer bekreftet mistet livet på verdens høyeste fjell, mens flere hundretalls mennesker har lykkes i å nå toppen.

Det store tapet av menneskeliv er det høyeste siden dødsvåren 1996, da 12 mennesker døde. 1996-katastrofen er senere utførlig beskrevet i Jon Krakauers boklige mesterverk «Into thin air».

Her kan du lese et utdrag av boken. (ekstern lenke)

Les flere friluftssaker i TV 2 Nettavisens friluftsmagasin

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.