*Nettavisen* Nyheter.

Filmet gruppevoldtekt og spredde det på nettet

FØRSTE DAG I RETTEN: Bistandsadvokat Tone Monclair (til venstre) og aktor, statsadvokat Hulda Karlsdottir, i Moss tingrett mandag Foto: Geir Hansen (Moss Avis)

Tre gutter står tiltalt for å ha gjennomført en gruppevoldtekt mot en 14 år gammel jente i fjor høst. Mandag startet saken i Moss tingrett hvor to av tre sa at de var skyldige.

10.11.14 16:20

Mandag er saken i gang. Etter lunsj er det dommeravhøret av den fornærmede som skal spilles av, deretter skal filmingen de tre guttene gjorde vises, før fornærmede forklarer seg. Til slutt skal man begynne med vitneforklaringer av de tiltalte, skriver Moss Avis.

Den nå 15 år gamle jenta forklarte i dommeravhøret hva som skal ha skjedd den skjebnesvangre dagen. Hun og en venninne planla at de skulle ta seg en fest og kontaktet de nå tiltalte guttene for å høre om det «skjedde» noe. Jentene fikk da beskjed om at guttene var bedt på tre fester og og at de gjerne kunne bli med dem. Det hele endte imidlertid hjemme hos den eldste av guttene.

Hun forklarte videre at to av guttene forsøkte å kysse henne, men at hun avviste disse forsøkene. Det ble konsumert ganske mye alkohol og fornærmede skal ikke huske noe av selve overgrepet som skjedde litt over 01.30. Selv om jenta ikke husker noe, ligger det et godt bevis i filmen som guttene tok opp gjennom overgrepet.

- Jeg har ikke sett filmen
- Jeg har ikke sett filmen selv og det er jeg glad for. I og med at jeg ikke husker noe av overgrepet så slipper jeg de minnene, sa hun i dommeravhøret som ble tatt noen måneder etter selve voldtekten.

Hun forklarte videre at det er mange i Moss som har sett videoen.

- Det er helt jævlig. Jeg har hørt at den er ganske grov og det er mange som har sett den. Jeg skjønner ikke at noen kan gjøre noe som dette, forklarte hun til Line Haakenstad, politietterforskeren som gjennomførte dommeravhøret.

I forkant av overgrepet følte hun ikke at det var noen form for dårlig stemning blant gjestene, de tre guttene, fornærmede og venninnen.Stemningen var slik den pleide å være på fester. Men etter en stund husker hun ingenting på grunn av alkoholpåvirkningen.

Dommeravhøret ble avspilt på storskjerm i rettssalen og fornærmede vekslet mellom å se seg selv på lerretet og sende blikket ned i bordplata. Helt i starten av avspillingen tok hun til tårene, men hentet seg raskt inn igjen og viste styrke der hun satt og gjenopplevde det som skjedde natt til 8. september 2013.

Etter dommeravhøret, ble filmen av selve overgrepet vist i rettssal 2. Moss Avis valgte å forlate rettssalen etter ønske fra fornærmede og hennes forsvarer Tone Monclair mens voldtektsscenene ble vist.

To sa seg skyldig etter tiltalen
To av de tiltalte har nå svart ja på skyldspørsmålet etter tiltalen, mens den siste sier seg ikke skyldig i gruppevoldtekt.

I forkant ble det meldt om at bistandsadvokat Tone Monclair ville be om at forhandlingen skjedde bak lukkede dører. Aktor i saken er statsadvokat Hulda Karlsdottir, mens Christian Gustavsen, Nikolai Dericq Paasche og Anja Karin Hellander skal forsvare de tre guttene.

Kjerstin Daler er dommer og det er satt av tre dager til forhandlingen. Rettssaken begynte ikke før klokken 10:30, da de yngste tiltalte ikke hadde med seg verger slik loven krever.

– Svært alvorlig sak
Strafferammen for gruppevoldtekt er på 21 år, men sett i forhold til de tiltaltes alder vil det vurderes andre former for straff.

- Alle de tre var under 18 år når forholdet skjedde og da nedsettes maksimalstraffen til 15 år, forklarer Hulda Karlsdottir.

- Er det aktuelt med ungdomsstraff?

- Det er et alternativ som vil vurderes, men det kommer jeg tilbake til i min påstand, forklarte aktor til Moss Avis før hovedforhandlingen kom i gang.

Verdt å merke seg i den forbindelse er at Ethel Fjellbakk, fra konfliktrådet og ungdomskoordinator Tom Arild Olsen er oppnevnt som vitner i saken, noe som tyder på at ungdomsstraff helt sikkert vil bli sterkt vurdert.

Offeret i saken er ei jente som på det tidspunktet forholdet skjedde, nettopp hadde fylt 15 år.

- Jeg har ingen kommentar til hvordan min klient har det, forklarte bistandsadvokat Monclair i forkant av hovedforhandlingen.

- Dette er en svært alvorlig sak, la hun til.

Brast i gråt
Fornærmede har det svært vanskelig og oppholder seg i et eget rom i Moss tingrett. Da hun skulle inn i rettsal 2 for å høre sitt eget dommeravhør, se videoen som ble tatt under overgrepet, og gi sin forklaring til det som skal ha skjedd, brast hun i gråt.

De tiltalte vil bli ført til et tilstøtende rom slik at det ikke blir noen som helst form for kontakt mellom partene.

I aktor Karlsdottirs innledningsfordrag fortalte hun at voldtekten først ble meldt til politiet tre måneder etter at den skal ha skjedd. En venninne og fornærmede skal ha fortalt hva som hadde skjedd til helsesøster på skolen de gikk på. Helsesøsteren kontaktet politiet som da startet etterforskning av saken. Politiet pågrep guttene på skolen. En telefon med fem videosnutter ble beslaglagt og disse videoene er sakens hovedbevis.

Filmet under voldtekt
Det stygge overgrepet skjedde natt til søndag 8. september i fjor i Moss.

På dette tidspunktet var to av de tiltalte guttene på samme alder som jenta, altså 15 år, mens den tredje var 17 år gammel.

Den 15 år gamle jenta skal ha vært ute av stand til å motsette seg handlingene fra de tre guttene på grunn av sterk ruspåvirkning.

Ifølge tiltalen skal den ene 15-åringen ha forgrepet seg ved å ha samleie med kvinnen, i tillegg skal han og/eller én av de andre guttene ha forgrepet seg på jenta med forskjellige gjenstander.

Mens overgrepet pågikk filmet minst én av guttene, avhengig av hvor mange som forgrep seg på jenta, overgrepet med mobiltelefon og iPad.

Bistandsadvokat Monclair har lagt ned påstand om erstatning for tapte eiendeler og oppreisningserstatning.

Les flere saker i Moss Avis


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.