Fotoentusiasten William Ward (61) var bare 15 år gammel da han fikk lov til å filme ankomsten til president John F. Kennedy på flyplassen i Dallas i november 1963. Denne dagen skulle vise seg å bli historisk. Bare noen timer senere ble presidenten skutt og drept under en parade gjennom Dallas’ gater.

Ward trodde ikke at videoklippet av John og Jacqueline Kennedy på flyplassen hadde noen nyhetsverdi, og først et halvt århundre senere er filmsnutten blitt frigitt.

Opptaket viser presidenten, kona Jacqueline og visepresident Lyndon B. Johnson komme gående ut av flyet og passere en fremmøtt folkemengde på rullebanen.

Jacqueline er kledt i den rosa kåpen som er blitt så kjent gjennom de unike bildene av presidentparet i bilkortesjen like før skuddene falt.

Opptaket ble filmet med fargebilder, noe som var svært uvanlig på den tiden, ettersom alle TV-kanalene kun hadde svart-hvitt-bilder fra Dallas-besøket.

De få fargeopptakene som eksisterer fra det skjebnesvangre besøket, ble filmet av amatører.

Se filmopptaken nederst i saken.

Skuffet over TV-innslag
Kennedy-entusiast, professor Ole Moen ved Universitetet i Oslo, ble skuffet da Kveldsnytt viste klippet onsdag kveld.

- Dette bringer jo ikke noe nytt. Det var jo bare at han gikk ut av flyet. Kveldsnytt innledet med å si at bildene ble tatt rett før Kennedy ble skutt, men det er jo ikke det. Det er jo minst en eller to timer før. Hadde det vært rett før drapet, så hadde det vært interessant, sier en litt skuffet Moen til Nettavisen.

Men likevel blir filmsnutten omtalt i store nyhetskanaler som en stor nyhet.

- Det er fordi det er Kennedy og fordi det ikke har vært frigitt tidligere, og det skjønner jeg ikke ennå, men det var litt spydig sagt, sier Moen.

I tillegg kan bildene ha en viss nyhetsverdi ettersom Edward Kennedy nylig avgikk ved døden og dermed forsvant fra politikken, samt at sønnen Patrick Kennedy også trekker seg ut av Kongressen.

- Man proklamerer på en måte slutten av en æra. Det er en viss nostalgi, sier Moen.

Konspirasjonsteorier
Men det skal ikke stikkes under en stol at Kennedy-familien er det nærmeste USA noensinne har kommet kongelige. I tillegg er interessen for Kennedy-drapet enormt stor selv etter fem tiår.

- Det er hundrevis av konspirasjonsteorier, og ettersom man aldri fikk klarlagt noen ting der, gjør jo at man ikke vet om man noen gang får greie på hva som skjedde. Og om Lee Harvey Oswald var virkelig den som sto for dette alene, sier Moen.

- Jeg må si at det er en del pussige ting der i forbindelse med obduksjon og ting som forsvant underveis. Det er en del uttalelser som virker litt pussig. Det er masse mat for konspirasjonsteoretikerne. Det er veldig lett å gi ut bøker om luftige teorier.

- Det er veldig mange spørsmålstegn der, og Kennedy var involvert i mange ugreie ting, så han kunne ha mange fiender både her og der med tanke på mafiaen og Castro og så videre, sier han.

Kennedy-dokumentene
Men fortsatt finnes det et lite håp om at svaret på hvem som sto bak drapet ligger i de såkalte Kennedy-dokumentene, som ennå ikke er frigitt.

- Her er det heftelser på vel 70 år. Men hva det inneholder, tør jeg ikke si. Tanken er jo at de som var levende da, er døde når de frigis. Men det er mange som venter på offentliggjøringen av dokumentene for man håper å få svaret på dette, sier Moen.

Se det frigitte opptaket.

HTML EMBED