RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Filmplakater for millioner

Sist oppdatert:
Filmeffekter er en stor industri som preger en stor del av markedet. Men det er likevel ingenting som overgår filmplakaten, mener to filmentusiaster fra Strømmen.

Å samle på filmplakater er ikke så enkelt som mange kanskje tror. Mens mange kjøper filmplakatene sine i en butikk for en hundrings, søker entusiastene etter originale plakater som aldri har vært ment for å havne i butikkhyllene.

- Filmplakatens formål har alltid vært å promotere en film gjennom å bli vist frem. Når filmplakaten hadde tjent sitt formål, ble den sendt tilbake til distributøren og i mange tilfeller makulert, sier Sjur Teigland.

- Reproduksjoner er en uting
Sammen med Stian Skarelven begynte han å samle på filmplakater for en tid tilbake, og nå har de tatt hobbyen sin et skritt videre. De har nå etablert nettstedet filmplakater.no. Her kan filmelskere kan kjøpe originale filmplakater.

- Originale filmplakater har etter hvert blitt et ettertraktet samlerobjekt. For det andre er det ingen steder som selger originale filmplakater her hjemme. En god del steder selger dessverre i dag reproduksjoner, noe vi synes er en uting. En reproduksjon er masseprodusert for salg, den er printet på mye dårligere papir enn den originale, og den er alltid mindre i størrelse enn den originale filmplakaten. Dette betyr at reproduksjonen aldri vil stige i verdi som samlerobjekt. På toppen av dette kommer også de falske filmplakatene, som det også finnes en god del av.

Forskjellige utgaver
Mange har nok kanskje sett på filmplakater som en typisk gutteromsgreie. Men Skarelven og Teigland kan fortelle at det ligger minst like mye historie bak en filmplakat som andre samleobjekter.

- Filmplakaten er en fabelaktig ting. Ved promoteringen av en film, ble det og blir det brukt flere typer filmplakater. Og de kom i forskjellige størrelser. Store, smale og brede. Og artwork’en var ofte forskjellig fra land til land. Spesielt Øst-Europeiske filmplakater er noen riktige godbiter.

Hvordan kan dere garantere at plakatene som dere selger er originale?
- Det å gjenkjenne en original filmplakat krever kunnskap om filmplakater. Mye kan lett læres, men noe krever også erfaring. For den erfarne samler, er en filmplakat full av mindre og større kjennetegn.

Back to the Future - Polsk
Back to the Future - Polsk

- Størrelsen på filmplakaten er gjerne et godt utgangspunkt. Ofte kan det skille så lite som 0,2-0,5 cm. på en original fra en uekte. Frem til midten av 80-tallet ble de fleste amerikanske filmplakater trykket og distribuert av National Screen Service. De utstyrte filmplakatene med en kode for dato/produksjon, et såkalt NSS-nummer. Dette er et annet takknemmelig kjennetegn. Ved en films re-release ble den trykte filmplakaten påført en R foran NSS-nummeret. Selvfølgelig finnes det uekte plakater som innehar et korrekt NSS# Og det finnes også reproduksjoner som har dette nummeret. Pga. økonomiske hensyn ble filmplakater frem til overgangen 80-90-tallet brettet for distribusjon. Dette er også til god hjelp for å verifisere en filmplakat.

- Plakatene ble maskinbrettet, og en tommelfinger regel er at de fleste filmplakater frem til midten av 80-tallet er brettet. Det finnes selvfølgelig unntak her som samleren bør kjenne til. Et annet kjennetegn er papir- og trykk-kvaliteten. Der reproduksjoner lett kan skilles fra den originale filmplakaten, kan det i noen tilfeller være vanskeligere med en falsk plakat, hvor formålet er å ”lure” kjøperen. Ofte er dette fotokopier av den originale filmplakaten, og ved sammenligning vil en kunne se forskjell på trykkingen. Av en eller annen grunn er ofte papirkvaliteten dårligere på disse også.

For å prøve å samle trådene litt igjen... Hver filmplakat har sin egen lille historie, og er utstyrt med forskjellige små og store kjennetegn. Det kreves kunnskap og erfaring for å lære seg disse kjennetegnene. I tillegg finnes det gode ressurser (Litteratur og Internett) som kan benyttes til støtte i verifiseringsprosessen.

For ordens skyld: Som seg hør og bør har vi selv også ”bommet” noen ganger, og kjøpt katta i sekken. Men slikt tar man lærdom av. Det vi kan garantere er at vi ikke legger filmplakater ut for salg dersom vi ikke er 100% sikre på at plakaten er original.

Ønsker å få til en utstilling
Det finnes flere store aktører som i dag selger filmplakater. Men i tillegg til å drive butikk ønsker de også at filminteresserte skal lære mer om filmplakaten og dens historie, samt oppdage hvor stort omfang det finnes av størrelser, design og versjoner.

- Det finnes jo så mange kule filmplakater! Vi har også som mål å få til en spennende utstilling etter hvert. Det er jo i dag en økende filminteresse i Norge, og vi håper at publikum også skal få øynene opp for den ultimate filmeffekten, filmplakaten.

Hvilke plakater er de mest ettertraktede blant samlerne?
-
Det kommer faktisk an på lommeboka til samleren. Den virkelig etablerte samleren jakter på de gamle, store filmplakatene, for eksempel King Kong, Metropolis, The Mummy. Men det eksisterer svært få eksemplarer av disse plakatene i omløp, og det er ikke uvanlig med priser som begynner på 1,000,000 kroner!. Men det er for den virkelige etablerte samleren.

- I de senere år har det blitt veldig populært å samle på filmplakater fra 50-tallets sci-fi og horror filmer. Og selvfølgelig er alltid filmplakater fra kultfilmer ettertraktet. Øst-europeiske filmplakater er også ettertraktet blant samlere, mye pga. sin fantastiske artwork. Og selvfølgelig bestemmer filminteressen en god del for mange samlere. James Bond og Star Wars er to kategorier som alltid er populære. Og av nyere filmer er det selvfølgelig stor interesse for plakater fra Ringens Herre og Matrix.

- Vi fokuserer mest på filmplakater opp mot 5,000 kroner, og velger plakater ut fra egen interesse for filmene, samt ut fra design – på tvers av forskjellige sjangre.

Hvis dere fikk velge en filmplakat til å ha på veggen, hva ville dere da valgt?
-
I og med at det meste vi selger er fra egen samling, er det mye vi kunne ha tenkt oss på veggen hjemme. Stian har i dag en av de første Star Wars plakatene på veggen sin, mens Sjur har en Subway-poster fra re-releasen av Fantasia hengende hjemme. Disse har vi selvfølgelig fått rammet inn hos et profesjonelt rammeverksted.

På ønskelisten til Stian står en 6-sheet fra den første James Bond filmen, Dr. No (1960, verdi ca. 25,000 kroner) høyt oppe. På toppen av listen til Sjur står filmplakaten fra Hitchcocks Vertigo (1958, verdi ca. 25,000 kroner). Inntil videre...

Filmplakater.no kan du besøke her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere