Filmskaper dømt for plaging

Foto: Faksimile

Skandaleregissør trakasserte skuespillerne sine.

23.02.09 15:45

(iBergen.no) Etter å ha nektet å betale 8000 kroner i bot, er han nå dømt til å betale 10.000 kroner i stedet.

Rykket ut med våpen
De norsk-amerikanske brødrene Davvidka og Tyggar Angel ble kjent som notoriske filmskapere da de skulle spille inn en ransscene i DnB Nors filial i Bergen sentrum for halvannet år siden.

Flere vitner meldte om at det pågikk ran i banken. Politiet, som ikke var informert om filminnspillingen, svarte med å rykke ut med store bevæpnete styrker.

Det medførte at banken ble ilagt en foretakstraff på 30.000 kroner, mens saken mot brødrene etterhvert ble henlagt etter bevisets stilling.

Foto: Cathrine Holden

Godtok ikke bot
I kjølvannet av film-ranet figurerte brødrene stadig i media, beskyldt for merkelig og plagsom oppførsel. Skuespillere følte seg trakassert av brødrene som forlangte en forklaring på hvorfor de hadde trukket seg fra filmprosjektet etter fiaskoranet.

I løpet av mars 2007 til april 2008 sendte Tyggar Angel sjikanerende e-poster og tekstmeldinger til de fem skuespillerne. Flere av dem oppsøkte han også på gaten eller arbeidsplassen og ropt høylydte trusler som «I am going to destroy you. I am going to ruin your life».

Angel-navnet ble etterhvert en gjenganger i politiets anmeldelsesbunker.

Det resulterte i en bot pålydende 8000 kroner, som Tyggar Angel nektet å vedta. Dermed ble saken overført til domstolen.

- Det er løgn
Forrige uke nektet 27-åringen straffskyld i Bergen tingrett. Han karakteriserte anklagene som «totalt falske».

- Vi er i ferd med å lage en dokumentar om filminnspillingen i banken og disse personene har ikke ønsket å medvirke i dokumentaren, selv om de var under kontrakt. Det førte til disse påstandene om trakassering, som er helt feilaktig, sa Angel til iBergen.no i slutten av januar.

Men dommerne i Bergen tingrett kunne vanskelig se at hans opptreden var profesjonell.

- Underlig framgangsmåte
«Tiltalte har i sine fremstilling av saken lagt stor vekt på at han er en profesjonell filmskaper som har arbeidet med filmproduksjon i New York i flere år. I lys av dette er fremstår hans fremgangsmåte med hensyn til hvordan han rekrutterte personer til å være skuespillere i hans film, som svært underlig.» heter det i dommen.

Store deler av bevismaterialet mot ham hadde han selv produsert. For mange av de sjikanerende telefonsamtalene hadde han tatt opptak av og deretter å publisert dem på YouTube. Blant dem er en telefonsamtale med foreldrene til den ene jenta, der de ber regissørbrødrene om å la datteren være i fred.

- Sårbar jente
«Ved straffeutmålingen er det særlig lagt vekt på at han gjennom lang tid har sjikanert NN, en ung jente i en alder hvor hun var særlig sårbar for nettopp den typen fremstilling på YouTube, som hun ble utsatt for. Det vises til hennes forklaring om alle de problemene det påførte henne, både i forhold til foreldrene og venner.» skriver retten om lydklippet.

Mange av opptakene er fortsatt å finne på nettet. En 20 minutter lang telefonsamtale med en av skuespillerne fra ransscenen i DnB Nor er bare et kjapt nettsøk unna.

I tillegg til boten på 10.000 kroner, må filmskaperen også betale saksomkostningene på 3000 kroner.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.