*Nettavisen* Nyheter.

Filter Nyheter: Laila Bertheussen skal ha blitt straffedømt tre ganger

 

STRAFFEDØMT TIDLIGERE: Filter Nyheter sitter med opplysninger om at Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, ble straffedømt flere ganger på 1980-tallet. Foto: Privat/NTB Scanpix

Filter Nyheter skal blant annet ha opplysninger om at Bertheussen også sonet en fengselsdom.

18.09.19 23:23

Tor Mikkel Waras samboer, Laila Bertheussen (54), har vært siktet i seks måneder for for flere trusselsaker mot Waras bolig, men også for et trusselbrev som ble sendt til statsråd Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Christian Tybring-Gjedde. Siktelsene ledet til at daværende justisminister Tor Mikkel Wara valgte å gå av.

Bertheussen har hele veien nektet i avhør for at hun står bak, og har også avvist nye avhør nå i høst, skriver Filter Nyheter.

Satt i fengsel

Filter Nyheter kan nå avsløre at 54-åringen skal ha blitt dømt for tyverier, bedragerier og dokumentforfalskning på 80-tallet. De opplyser at første gang Bertheussen ble dømt, så var hun kun 17 år gammel i 1982. Da fikk hun en betinget dom for tyveri, skriver Filter Nyheter.

Tre år senere skal hun ha fått en strengere straff, da Oslo forhørsrett dømte henne til 30 dager ubetinget fengsel for flere forbrytelser, ifølge Filter Nyheter, som har fått innsyn i en annen straffedom som Bertheussen fikk i 1989. Da skal Waras samboer ha fått 120 dager betinget fengsel for bedragerier, dokumentforfalskning og tyveri.

Bertheussens forsvarer, John Christian Elden, er overrasket over at sakene fra 80-tallet blir dratt fram nå.

Les også: Tor Mikkel Wara har fått ny jobb

- Jeg synes det er rart dersom PST går ut med slike påstander nå, og kan ikke se relevansen eller behovet opp mot saken som etterforskes, men avstår fra øvrige kommentarer nå, skriver Elden i en sms til Nettavisen.

- Nasket siden seksårsalderen

I straffedommen fra 1989, som Filter Nyheter har fått innsyn i, står det blant annet Bertheussen selv fortalte at hun hadde drevet med nasking siden hun var en liten jente.

Nettstedet har forsøkt å få en kommentar fra PST, men de ønsker ikke å kommentere saken.

Fakta om Bertheussen-saken:

 • Natt til 6. desember 2018 tegnet noen et hakekors og skrev ordet «rasist» på huset og bilen til daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på en bil som sto parkert ved huset, noe som ble ansett som et forsøk på å tenne på bilen eller en trussel om det.
 • 26. desember anmeldte Waras samboer Laila Anita Bertheussen teateret Black Box i Oslo for å ha filmet parets hus. Anmeldelsen ble siden henlagt, og Bertheussen klaget henleggelsen inn for statsadvokaten, og fikk medhold.
 • Senere ble den igjen henlagt, og i mars sendte Bertheussens advokat inn en ny klage. Også Black Box sendte inn klage på politiets opptreden og påtalemyndigheten under arbeidet med etterforskningen. Med klagen fulgte også et erstatningskrav.
 • 17. januar var det et branntilløp i søppelkassen på utsiden av Waras hus.
 • 11. februar undersøkte politiet en mistenkelig gjenstand som var plassert ved Waras bolig i Oslo. Et tøystykke med flasker ble funnet bundet fast med knute i en krok under støtfangeren på bilen. Ifølge Dagbladets kilder fant politiet spor etter brennbar væske i flaskene. Politiets bombegruppe undersøkte gjenstanden og konkluderte senere med at gjenstanden var ufarlig.
 • 4. mars rykket politiets bombegruppe ut til Wara og Bertheussens hus etter at det ble funnet et brev i postkassen. Brevet ble oppfattet som truende.
 • Natt til 10. mars rykket politiet ut til en brann i Waras bil, som sto parkert utenfor huset. Brannen ble raskt slukket, og etterforskningen ble overlatt til PST.
 • Torsdag 14. mars ble Waras samboer, Laila Anita Bertheussen (54), siktet for å ha tent på bilen 10. mars. Hun var da ikke siktet for de tidligere hendelsene, men PST-sjef Benedicte Bjørnland sa det er «naturlig å se disse i sammenheng».
 • Torsdag 28. mars endret PST Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker, bortsett fra den hun allerede er siktet for. Samme dag gikk Tor Mikkel Wara av som justisminister.
 • Bertheussen erkjenner ikke straffskyld, og hennes forsvarer John Christian Elden har sagt at saken kun er bygd på indisier, og at han regner med at den blir henlagt.
 • 3. juni fikk PST et brev med innhold som skal være til fordel for Bertheussen, ifølge Dagbladet. Pakken ble først sendt til Elden, som siden overleverte den til PST. Konvolutten er poststemplet 28. april 2019, og sendt fra Norge. På dette tidspunktet skal både Bertheussen og Wara ha oppholdt seg i USA.
 • 25. juni valgte Riksadvokaten å avvise Bertheussens klage på henleggelsen av hennes anmeldelse av Black Box. Samtidig avvises Black Box' klage og erstatningskrav i forbindelse med politiets håndtering av saken.
Kilde: NTB

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.