*Nettavisen* Nyheter.

Finanseliten sponser miljøkjempere

Store penger er i omløp når finanskjendisene slipper løs sin giverglede på miljøorganisasjonene. - Vi er ikke i lommen på giverne, sier miljøkjemperne.

13.01.06 08:46

Miljøorganisasjonene Bellona, WWF og Miljøvernforbundet mottar usannsynlig støtte fra uventet hold. Norske bedrifter, som vanligvis er på motsatt side av banen når miljøkrigerne stiller til kamp, gir så det griner til organisasjonene. Pengene utgjør ryggraden i økonomien til flere av organisasjonene, ifølge Bergens Tidende.

Kjendiser blar opp

Både oljeselskaper, kraftutbyggere, oppdrettsselskaper og skipsredere har miljøorganisasjonene på sponselistene sine. Statoil, Coca-Cola Norge, Statkraft, oppdrettsselskapene Skretting AS og Marine Harvest er flinke til å støtte miljøet ved hjelp av donasjoner, men også finanskjendiser som Kjell Inge Røkke, Trond Mohn, Fred Olsen, Petter Stordalen og Christian Ringnes blar opp. Men Bellona vil ikke være med på at de er i lommen til giverne.

- De som er kritisk får bedømme oss på jobben vi gjør. Selv om vi får penger fra Statoil, så har vi skapt mye trøbbel for selskapet med aksjoner og politianmeldelser. Næringslivet kjenner oss så godt at de vet at de ikke kan kjøpe seg fri. Vi føler overhodet ikke noe press fra giverne, sier Bellona-leder Frederic Hauge til BT.

Har prøvd å bestikke

Likevel har enkelte givere bedt om gjenytelser for donasjonene.

- Vi har hatt noen få tilfeller, men de siler vi hurtig og greit vekk. I en sak avsluttet vi et samarbeid fordi bedriften levde i den villfarelse at støtten skulle bety at vi «skulle være greie mot dem», sie r generalsekretær i WWF-Norge, Rasmus Hansson til BT.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.