RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP)

Finansfyrstene håver inn som aldri før

Sist oppdatert:
To år etter at bransjen ble reddet av skattebetalerne, betaler bankene ufattelige 144 milliarder dollar i lønn.

Så langt i år ligger det an til å bli rekordutbetalinger i form av lønn og andre godtgjørelser på Wall Street, viser en undersøkelse gjort av Wall Street Journal.

Blant 35 firmaer, bestående av banker, investeringsbanker, hedgefond og forvaltningsselskaper, svarte 26 at de ventet å utbetale mer lønn, justert for prisvekst, i år enn de gjorde 2009, skriver avisen.

Firmaene forventet en 4 prosent økning i utbetalingene fra 139 milliarder dollar i 2009 til 144 milliarder dollar i år. Det er tidenes største beløp.

Store overskudd og store utbetalinger
Undersøkelsen estimerer at firmaene ender med et samlet overskudd på 61,3 milliarder dollar. Av dette regner firmaene med å utbetale 32,1 prosent, eller 19,7 milliarder dollar, til ansatte i form av bonuser.

- Inntil fokuset skifter fra kortsiktig avkastning til langsiktige aksjeverdistigninger, vil vi kunne se slike sinnssyke lønnspakker og bonusordninger, sier Charles Elson, administrerende direktør for Weinberg Center for Corporate Governance, til Wall Street Journal.

Flere av firmaene i undersøkelsen gir uttrykk for at de ikke lønner godt nok og på det grunnlag er bekymret for å miste sine mest produktive ansatte, fremgår det

Enkelte indikatorer tilsier imidlertid at lønnsutviklingen kan stagnere eller flate ut. Det er kommet nye krav til soliditet, noe som kan tvinge selskapene på Wall Street til å kutte i den prosentvise utbetalingen til de ansatte. Og siden det ikke er uvanlig at disse selskapene utbetaler over halvparten av overskuddet sitt i bonuser til ansatte, kan det nye regelsettet øke avkastningen til eierne.

Ytterpunktene
I veldig mange tilfeller betyr høyere overskudd høyere bonusutbetalinger. Men ikke alltid. Hos Citigroup, som den amerikanske staten eier 12 prosent av, er det forventet at overskuddet skal øke med 4 prosent fra 2009, men at bonusutbetalingene vil falle med 8 prosent.

Motsatsen til Citigroup er Goldman Sachs hvor det forventede overskuddet er 13,5 prosent mindre enn i 2009, mens hvor det ventes en økning på 3,7 prosent i bonusutbetalingene. Goldman Sachs satte av 43 prosent av overskuddet til bonusutbetalinger i 2009.

Reddet av staten
Årets lønnsfest på Wall Street kommer bare to år etter at hele bransjen vaklet på randen av stupet.

Utover i 2008 ble det stadig tydeligere at bankenes balanser var fulle av råtne papirer, mange av dem basert på dårlig sikrede boliglån.

Situasjonen ble akutt da den tradisjonsrike investeringsbank Lehman Brothers gikk konkurs i september, og mye tyder på at store deler av næringen ville falt som dominobrikker hvis ikke myndighetene hadde grepet inn.

Den amerikanske staten etablerte da programmet Troubled Asset Relief Program (TARP) på 700 milliarder dollar for å unngå panikk og kollaps i finansnæringen. Også på andre måter har det amerikanske finansdepartementet og sentralbanken bidratt til å støtte næringen de siste par årene.

Dette har bidratt til at banknæringen igjen har tjent store penger de siste årene. Det har medført at skattebetalernes forventede tap på TARP-programmet stadig er blitt justert ned. Opprinnelig var det antatt at rundt halvparten av beløpet på 700 milliarder dollar ville gå tapt, men det siste anslaget er nå rundt 30 milliarder dollar.

Men redningsaksjonen har altså også kommet bankfolket til gode i form av rekordhøy lønn.

Les flere saker på NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere