*Nettavisen* Nyheter.

Finanskrise gir hjerteinfarkt

Ny forskning sier at faren for hjerteinfarkt øker betraktelig ved kriser i finansmarkedet.

15.04.08 18:11

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

En ny britisk studie som nylig ble publisert i tidsskriftet Globalization and Health, sier at en finanskrise ser ut til å bidra til flere dødsfall på grunn av hjertesykdommer. Beregninger viser ifølge Dagens Medisin at dødeligheten kan øke med over seks prosent på kort sikt.

NA24 - din næringslivsavis

Sårbare, eldre personer er mest utsatt for å dø av hjertesykdommer ved en krise i finansmarkedet, sier undersøkelsen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

26 prosent i lavinntektsland
De britiske forskerne har sett på tall for dødsfall som følge av hjertesykdommer hos menn fra både lav- og høyinntektsland, i perioden 1960-2002. Dataene, som er hentet fra Verdens helseorganisasjon (WHO), tilsier at en omfattende finanskrise har signifikant sammenheng med økt hyppighet i dødsfallene.

For høyinntektsland øker risikoen med 6,4 prosent. I lavinntektsland er den beregnede økte dødeligheten nesten fire ganger så stor med 26 prosent, men er beheftet med større usikkerhet.

Skeptisk
Professor Harald Arnesen ved Ullevål universitetssykehus avskriver ikke studien, og vil ikke se bort ifra at fysiologiske virkningsmekanismer av psykisk stress i forbindelse med finanskrise kan utløse hjerteinfarkt. Han er imidlertid ikke overbevist.

– Jeg kjenner ikke til at vi har norske tall på dette og er skeptisk til å bruke slike beregninger for å anslå økt antall døde av hjertesykdom. Teoretisk er det lett å forklare en økt risiko for hjerteinfarkt hos disponerte personer. Men det er vanskelig å tolke slike epidemiologiske data – det blir bare spekulativt, sier Arnesen til Dagens Medisin.

Forskerne påpeker på en annen side at økt antall dødsfall blant menn i en tid med krise i bank- og finansverdenen, kan komme opp på et nivå som er mer enn ti ganger høyere enn antall døde britiske soldater i Irak-krigen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.