*Nettavisen* Nyheter.

Finanskrisen gir motiverte ansatte

Foto: (Scanpix)

Ni av ti virksomheter oppgir at medarbeiderne er positive til ekstra arbeidsinnsats og overtidsarbeid ved behov.

Oslo (ANB): Det kommer fram i en undersøkelse som medlemsorganisasjonen HR Norge og revisjons- og rådgivningsselskapet Ernst & Young har gjennomført.

De har sett nærmere på finanskrisens virkninger på HR-feltet, altså personal og ledelse.

- En indikator på motivasjon er om de ansatte er villige til å jobbe utover det de er forpliktet til. Når arbeidsgiverne melder om slike holdninger, tyder det på at negative avisoverskrifter ikke har tatt fra folk arbeidslysten, sier partner Stig Thorgersen i Ernst & Young til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Legger skulderen til
201 HR-ledere i norske bedrifter og virksomheter har besvart undersøkelsen.

Hele 90 prosent svarer at medarbeiderne deres i svært stor, stor eller nokså stor grad er villige til å legge ned ekstra arbeid når det er behov. Bare et par prosent av de spurte oppgir at deres ansatte i nokså liten eller liten grad er villige til å legge ned ekstra arbeid ved behov.

- Norske medarbeidere legger skulderen til når virksomhetene står overfor utfordringer. All erfaring tilsier at slike trusler skaper internt samhold og mobiliserer ressurser, sier leder Even Bolstad i HR Norge til ANB.

Han mener bedriftene nå kan høste av den tilliten de har klart å skape hos sine ansatte i gode tider. Ifølge Bolstad står Norge i en særstilling når det gjelder forholdet mellom de ansatte og ledelsen.

- EU ser mot nord
- Det er mindre maktdistanse mellom sjefer og underordnede enn i mange andre land, og medarbeiderne har innflytelse. I EU ser man på kvaliteten i det nordiske arbeidslivet og lurer på hvordan vi får dette til, sier Bolstad.

Et funn i undersøkelsen er at virksomheter hvor en typisk medarbeider har null til ett års høyere utdanning, oppgir at deres ansatte er høyest motiverte for å jobbe ekstra. Dette til tross for at lønnen som regel er lavere sammenliknet med høytutdannede.

- Personer med lav utdannelse jobber ofte i virksomheter med lave marginer som sliter tøft i tider som disse. I tillegg vil mange personer med lav utdannelse kunne oppleve vansker med å skaffe seg ny jobb, og kan derfor føle høyere press og større risiko i dårlige tider, sier Bolstad.

I nedgangstider er det også slik at tryggheten for arbeidsplassene går ned i privat sektor, og opp i offentlig sektor. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.