*Nettavisen* Nyheter.

Finansminister: – Europa kan håndtere en «grexit»

Hellas' finansminister Yanis Varoufakis avbildet under en demonstrasjon på Syntagma-plassen i Aten til støtte for neisiden fredag. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix

Europa vil ikke lide mye økonomisk dersom Hellas skulle forlate eurosonen, men konsekvensene for Hellas vil bli betydelig verre, sier Østerrikes finansminister Hans Jörg Schelling.

04.07.15 17:19

– For Europa vil dette være lett å håndtere økonomisk. For Hellas vil det bli betydelig mer dramatisk, sier Schelling i et intervju med avisen Die Presse.

Han sier Hellas vil trenge økonomisk bistand dersom en «grexit» skulle bli en realitet, men beskriver frykten for utbredt fattigdom i Hellas som overdreven.

– Det pågår en propagandakrig. Det er overdrevent å tro at alle grekere vil måtte leve i gatene, og at de ikke vil ha tilgang til medisinsk hjelp, sier han.

Uansett utfall av Hellas' planlagte folkeavstemning søndag, vil landet måtte forhandle fram et nytt låneprogram med nye betingelser, sier han.

– Et nytt hjelpeprogram må komme i gang. Det gamle er dødt, og kan ikke forlenges. Et nytt program tar tid. I tillegg kan det ikke gis nye lån uten betingelser, sier Schelling.

Folkeavstemningen i Hellas søndag over en låneavtale med EU, kan være med å avgjøre landets fremtid i Europa.

LES OGSÅ: Grekerne til urnene - Europa holder pusten

Varoufakis beskylder kreditorene for «terrorisme»

Dagen før grekerne stemmer over vilkårene for en låneavtale med EU, kommer Hellas' finansminister Yanis Varoufakis med anklager om «terrorisme» fra landets kreditorer.

– Det de gjør med Hellas, har et navn – terrorisme, sier Varoufakis i et intervju publisert i den spanske avisen El Mundo lørdag.

– Det Brussel og troikaen vil nå, er at ja-siden skal vinne, slik at de kan ydmyke grekerne, sier finansministeren videre.

Hellas har fått kriselån fra Det internasjonale pengefondet (IMF), Den europeiske sentralbanken (ESB) og EU-kommisjonen, den såkalte troikaen. Ved inngangen til juli utløp låneprogrammet for Hellas, og landets myndigheter og EU klarte ikke å bli enige om en ny avtale.

Folkeavstemningen søndag handler i realiteten om et låneprogram som allerede har utløpt, men som kan bli utgangspunktet for forhandlinger om en ny lånepakke til en tom statskasse.

Hele denne uken har bankene i Hellas vært stengt, og samtidig har grekernes mulighet til å ta ut kontanter i minibankene vært begrenset til 60 euro per dag.

Varoufakis sier lørdag at de greske bankene vil gjenåpne tirsdag, uansett om det blir flertall for eller imot låneavtalen.

Han uttaler også at han vil gå av dersom det blir flertall for låneavtalen.

Politiske møter forbudt

Etter en intensiv uke med utsagn fra både ja- og neisiden, er det nå slutt på de politiske utspillene i Hellas. Før søndagens folkeavstemning skal velgerne få være i fred, og politiske møter og publisering av nye meningsmålinger er forbudt, melder nyhetsbyrået AP.

Grekerne skal i folkeavstemningen ta stilling til EUs forslag til en låneavtale med Hellas. Landets statsminister Alexis Tsipras har oppfordret folket til å stemme «nei» til kreditorenes forslag til kutt og reformer i det kriserammede landet. EU-ledelsen mener imidlertid avstemningen er irrelevant fordi låneavtalen har utløpt.

For at innbyggerne skal oppmuntres til å avgi sin stemme, kommer det søndag til å være rabatter på tog, busser og innenriksfly. Grekere som bor utenlands, må reise hjem til Hellas dersom de vil stemme.

Ifølge innenriksdepartementet kommer folkavstemningen til å koste like under 25 millioner euro (220,9 millioner norske kroner), melder nyhetsbyrået AFP.

Varoufakis: – Avtale på mandag

Hellas' finansminister Yanis Varoufakis sier han forventer å lande en avtale med internasjonale kreditorer mandag, uavhengig av utfallet i søndagens folkeavstemning.

– Jeg forventer at vi får en avtale mandag. Og det vil være uavhengig av om flertallet stemmer «ja» eller «nei» i folkeavstemningen, sier han til den tyske avisen Frankfurter Allgemeine SonntagsZeitung lørdag.

– Ikke hør på dem som sier at tilbudet ikke lenger gjelder. Selvfølgelig gjør det fortsatt det, fordi det er det de vil, sier den greske finansministeren.

Varoufakis hevdet også fredag i et intervju med fjernsynskanalen RTL at det pågår forhandlinger med kreditorene bak kulissene. Eurosjef Jeroen Dijsselbloem avfeide da påstanden som løgn.

Søndag stemmer grekerne over hvorvidt de aksepterer eller avviser tøffe vilkår som landets kreditorer stiller, for å utvide et låneprogram til det kriserammede landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.