RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Finland har begynt å frykte Russland

Russiske soldater i nærheten av den finske grensen.
Russiske soldater i nærheten av den finske grensen. Foto: - (Afp)
Russland flytter 3000 soldater til den finske grensen.

De tre tidligere sovjetrepublikkene Latvia, Estland og Litauen ble ekstra bekymret for bjørnen i øst da Russland annekterte Krimhalvøya tidligere denne måneden. Landene er imidlertid medlem av NATO, og har derfor garantier om å få hjelp fra alliansen ved eventuell russisk inngripen.

- Takk Gud for at vi er medlemmer av NATO, uttalte nylig Litauens president Dalia Grybaiskaite.

Ikke NATO-medlem
Men denne engstelsen for russisk aggresjon, har også spredd seg til Finland, skal vi tro meiningsmålinger. Og finnene har i motsetning til de baltiske landene, ingen garantier om beskyttelse fra NATO, ettersom de ikke er medlem av alliansen.

- Når det gjelder Finland, så er det to momenter som kan være viktige. Det første momentet er at de har en veldig lang grense til Russland. Så det er en del å ta seg av. Også har de sine egne historiske erfaringer med Russland. De hadde blant annet en finsk forsvarsminister som sa at Finland har bare tre sikkerhetspolitiske problemer: Russland, Russland og Russland, sier seniorforsker ved NUPI, Jakub M. Godzimirski , til Nettavisen.

Stridsvognene mot øst
Frykten kom også godt til uttrykk hos Stefan Wallin, som var utenriksminister i Finland fram til 2012.

- Hvis mitt hus brenner, tenker jeg på en forsikring på to bokstaver: IF. Hvis stridsvognene mot øst rører på seg, tenker jeg på fire bokstaver, skrev Stefan Wallin i en melding på Twitter.

Ifølge meningsmålinger er hver fjerde finne engstelig for at Russland vil true Finlands sikkerhet i framtiden, skriver Jyllands-Posten. Meningsmålingene viser også at ønsket om NATO-medlemskap er sterkere nå enn det var før krisen på Krim.

Gjenåpner militærbase
Både finske og russiske medier har meldt at Russland vil i løpet av 2014 gjenåpne en militærbase på Kola-halvøyen, som ligger snaue 50 kilometer fra den finske grensen. I tillegg vil 3000 russiske soldater bli flyttet til grenseområdet.

Jakub M. Godzimirski

Kapabilitet og intensjon
Norge har også gresne til Russland, men den er mye kortere enn den finskrussiske grensen.

- Norge opplever det som et problem å ha et land som nabo som har stor militær kapabilitet, og har vanskeligheter med å forstå hvilke intensjoner man har. Man sier at et stort bilde alltid har to elementer. Det ene er kapabilitet og det andre er intensjoner, sier Godzimirski.

- Vi har de siste årene sett at Russland har brukt kapabiliteten sin to ganger med en klar intensjon for å oppnå sine politiske målsetninger, både i Georgia og Krimhalvøya, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere