*Nettavisen* Nyheter.

Finland innfører sykkelforbud for flyktninger

Flere hundre, muligens flere tusen flyktninger, sitter nå trolig fast i kulden i Murmansk i Russland etter at Finland har innført forbud mot å sykle over grensen.

– I uken som kommer er det ventet 21 kuldegrader i Murmansk. Det er både kaldt og mørkt nordvest i Russland, konstaterer Sveriges Television (SVT).

SVT viser til at flyktninger tidligere kunne krysse grensen fra Russland til Finland til fots da det ble forbudt å sykle over grensen. Men Finland har nå innført forbud også mot å sykle over grensen. Kun biler tillates å krysse grensen. Grensekontrollen i Lappland begrunner innstrammingen med trafikksikkerhet.

I fjor kom hundrevis av migranter og flyktninger over grensen fra Russland til Norge på samme måte. Grenseavtalen mellom Norge og Russland fastslår at grensen ikke kan krysses til fots. Det har ført til at asylsøkere som vil krysse det eneste grensekontrollpunktet fra Russland til Norge, bruker sykkel. En syklist defineres som kjørende og kan derfor sykle over grensen. Rent praktisk løste asylsøkerne dette ved å ta seg fra Murmansk til grensebyen Nikel, som ligger bare 8 kilometer fra grensen til Norge. Siste etappe fram mot grensen gikk med sykkel i bagasjerommet på drosjer, og så syklet asylsøkerne de siste meterne over grenseovergangen Storskog.

Strengere regelverk, økt bruk av retur og samarbeid med Russland satte en stopper for trafikken over Storskog. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag