RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Finn Bergesen jr. er død

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
«Vitebegjærlig, uredd og debattglad». Slik beskrives den tidligere NHO-sjefen, som døde tirsdag, 67 år gammel.

Finn Bergesen jr. døde tirsdag.

- Det er med dyp beklagelse at vi meddeler at NHOs tidligere administrerende direktør Finn Bergesen jr. døde i går ettermiddag, sier fungerende administrerende direktør i NHO, Petter Haas Brubakk til NTB.

Bergesen, som ble født i Bergen den 3. september 1945, døde av kreft etter en tids sykeleie.

- Høyt respektert
Bergesen var administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) fra 1999 til 2009.

- Han var en viktig leder for NHO og en viktig person for det norske samfunnet de siste årene. Det er noe som preger oss sterkt i dag. Det var en stor glede å jobbe sammen med ham, sier Brubakk til Nettavisen.

Finn Bergesen jr. var utdannet jurist fra 1973. Han begynte sin yrkeskarriere i Fiskeridepartementet. Han ble fiskeriattache i Washington D.C. og i Ottawa. Da han kom tilbake ble han byråsjef. I perioden 1983 til 1989 var han generalsekretær i Norges Fiskarlag.

Han var så administrerende direktør i Norges Sildeslagslag til 1995. Deretter ble han administrerende direktør i Kavli Holding, og tok over sjefsjobben i NHO 1. januar 1999.

Kritiserte «hvileskjæret»
Bergesen var ikke redd for å rette kritikk mot forhold i det norske samfunnet. Blant annet var han kritisk til regjeringens gjennomføring av pensjonsreformen. Han mente den i realiteten ikke ble innført i det offentlige, kun i det private.

Han ønsket også å samarbeide med regjeringen på få redusert klimautslipp. I tillegg var han svært opptatt av forskning og ønsket at minst 3 prosent av BNP gikk til formålet. Han rettet også kraftig kritikk mot daværende kunnskapsminister Øystein Djupedals «hvileskjær» i forbindelse med sparsom utdanningsbudsjett i 2007.

- Skøyteløpere som tar hvileskjær kommer ofte ikke inn i løpet igjen. Hvis både det offentlige og næringslivet slapper av, kan konsekvensene bli mer dramatiske enn noen av oss aner. Mange arbeidsplasser kan forsvinne hvis næringslivet ikke satser på forskning og utvikling, slo han fast.

- Modig og debattglad
Ifølge Brubakk var dette noe som var typisk for Bergesen.

- Han var modig og debattglad i de sakene han synes var viktige. Han var ikke redd for en opphetet og ubehagelig diskusjon, sier han.

Brubakk sier at en av kjennetegnene til Bergesen var at han ikke var opptatt av støtteordninger til bedrifter i Norge, men så etter løsninger hvor de kunne stå på egne bein.

- Han var svært vitebegjærlig og veldig opptatt av det som skjedde utenfor Norge, internasjonal konkurranse og hva vi kunne lære av dette, sier Brubakk.

- Fryktelig trist
Påtroppende NHO-sjef Kristin Skogen Lund, forteller at hun har mistet i god venn og mentor.

- Tidligere NHO-sjef Finn Bergesen jr er død etter tapper og verdig kreftkamp. Fryktelig trist. Jeg har mistet en viktig mentor og god venn, skriver påtroppende NHO-direktør Kristin Skogen Lund på Twitter.

I juni intervjuet Nettavisen NA24 tidligere LO-sjef Yngve Hågensen i «Det Store Intervjuet», og Hågensen fortalte at han hadde et godt forhold til Bergesen da de to sto på barrikadene for hver sin part i arbeidslivet.

- Vi visste at når det ble konflikt, da var alle steiner snudd og at det kun gjaldt sak, ikke noe annet, sa Hågensen.

- Så hadde vi flere uformelle, hemmelige møter, for å finne ut av hvordan konflikten kunne løses, og da tok det ikke lang tid å løse konflikten da vi møttes til megling, fortalte han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere