Finn din perfekte hårfarge

Foto: (thinkstock)

Blondine, brunette eller rødhette - hva er den mest optimale fargen for deg?

31.10.10 16:29

(SIDE2): Feil hårfarge kan få deg til å se både sliten, grå og til og med eldre ut enn det du egentlig er. Det er derfor essensielt å velge en farge som passer til din hudtone - noe som kanskje er lettere sagt enn gjort.

Da vi tidligere denne måneden snakket med hårstylist Birger Løkeng, fikk vi vite at blonde nyanser er en het trend denne sesongen.

Les alt om sesongens hårtrender: - Nå skal håret se skittent ut

Til tross for dette bør du unngå å falle for fristelsen å kaste deg på siste hår-hype, og heller gå for en fargetone som er tilpasset din hudtone - trendy eller ikke trendy.

Din hudtone avgjør
For å finne den hårfargen som kler deg best, må du avgjøre om du har en kald eller varm hudtone.

Du har mest sannsynlig en kald hudtone om din naturlige hårfarge er blåsvart, mørkebrunt, askeblondt eller gyllen blondt. Har du derimot naturlig rødt, rødlig, gyllenbrunt, dypbrunt, jordbærblondt eller gyllenblondt hår, har du mest sannsynlig en varm hudtone.

Om du allikevel synes det er vanskelig å avgjøre om du er av den varme eller kalde typen, kan du ta en titt på blodårene på armene dine. Ser de blå ut er det stor sjanse for at du er av den kalde typen, men har de en grønnlig farge, er du nok av den varme typen.

Når du har funnet ut hvilken hudtone du har, er det noen retningslinjer som kan være med på å guide deg til rett hårfarge:

Varm hudtone
- Vil mest sannsynlig kle basefarger som gyllen brunt, nøttebrunt, mahogni og kastanjebrunt.
- Kan kle striper i rødt, kanel og copper.
- Unngå blå, fiolette og askelignende fargetoner.

Kald hudtone
- Vil mest sannsynlig kle intense brunfarger, rødt eller blonde basefarger.
- Gå for striper i hvetefarge, honning, taupe (beige bruntone) eller askefarger som kontrast til basefargen.
- Unngå gullfarget, rødt og bronsefarget hår, da disse varme tonene kan gi deg et blekt og noe dratt utseende.

Noen har også en rødlig hudtone, og er du en av disse kan sterke rødfarger kle deg godt, men sørg for å ikke gå for overbleket hår.

Det er derimot viktig å understreker at det er ulike grader av varme, kalde og rødlige hudtoner og dette vil ha innvirkning på hvilken hårfarge som vil kle deg optimalt. Å besøke en frisør, med god erfaring, kan derfor være lurt om du vil finne den perfekte fargen for nettopp deg.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

Fordeler og ulemper
I tillegg til at du bør finne en hårfarge som matcher din hudtone, er det også andre aspekter du bør tenke på før du besøker frisøren din, eller setter i gang med fargingen på egen hånd. Du skal leve med den fargen du velger, og alle har de sine fordeler og ulemper.

Brunlige toner
I Norge er det mange som velger å farge håret blondt, selv om få kanskje er naturlig blonde.

Er du lei av å til stadighet slite med skjemmende ettervekst, kan det å farge håret i en brunlig tone kanskje være redningen. Dette kommer selvfølgelig an på din naturlige hårfarge, men er din hårfarge i den mørkere skalaen av de blonde tonene, er sjansene store for at en brunlig hårfarge vil gjøre vedlikeholdet av håret enklere. Det samme gjelder selvfølgelig om du har naturlig brunt hår.

En annen fordel med å farge håret brunt, er at det får håret til å se sunnere ut. Mørke farger reflekterer lyset bedre, og har en tendens til å skjule ødelagt og stresset hår. Har du blek hud, noe som er tilfelle for mange av oss nordboere på denne tiden av året, vil den virke friskere om håret er mørkt, sammenlignet med blondt.

Rødlige toner
Har du en kald eller rosaaktig fargetone, kan det hende rød er den riktige hårfargen for deg. Også de med andre hudtoner har mulighet til å finne en rødtone som passer sin ansiktsfarge, men her kan det være lurt å få eksperthjelp.

Har du gyllen, eller olivenfager hud derimot, bør du derimot unngå rødfargene, for det er vanskelig å finne en farge som kler deg.

Før du farger håret rødt, er det en del ting du bør tenke på.

For at de små, røde, fargemolekylene skal sette seg skikkelig i håret, bør manken være i god stand. Er håret veldig tørt eller skadet vil fargen mest sannsynlig bli blass og fort blekne.

Er håret farget rødt, er det også en fordel å ikke vaske håret mer enn to ganger i uken, da denne fargen har en tendens til å vaskes ut raskere enn annen farge. Og fordi rød farge oksiderer hyppigere enn andre hårfarger, bør du også dekke til håret om du har planer om å tilbringe mye tid utendørs.

Forsøk å unngå å farge håret i en lillaaktig rødtone, da dette sjelden blir en naturlig look - uansett hvilken hudtone du har.

Blonde toner
Det sies at blondiner har det mest gøy, men du bør også huske på at de som regler også bruker mest penger på håret sitt.

Å ha blondt hår krever mye vedlikehold. Ikke bare må du farge etterveksten hyppig, men du må også holde håret i tip-topp stand, noe som betyr at håret må både kures og stusses jevnlig.

Er du allikevel bestemt på å holde håret ditt blondt, bør du har noen triks i ermet, slik at håret ser så bra og sunt ut som mulig - til enhver tid.

For å reduser synligheten av skjemmende ettervekst kan du påføre hjemmefarging bare i røttene ved hjelp av en tannbørste, og deretter la det sitt i tre minutter. Da vil den verste fargeforskjellen viskes ut, til du igjen må besøke frisøren. Intensive hårmasker er også viktig, og bør påføres minst én gang i uken - avhengig av hvilken hårtype du har.

Les også:Slik farger du håret hjemme

Farger du håret blondt bør du også unngå produkter som inneholder for mye alkohol. Dette fordi de kan tørke ut håret.

Du bør også være forsiktig med å gå farge håret for blondt, og skal du farge manken minst to fargetoner blondere enn din naturlige hårfarge, bør du overlate jobben til en frisør.

En liten tommelfingerregel, om du er usikker på om blondt hår virkelig er noe for deg, er å tenke tilbake i fortiden. Hadde du blondt hår som barn, er sjansene store for at din hudtone matcher godt en blond fargetone. Har du blå eller grønne øyne kler du også, mest sannsynlig, blondt hår.

Kilder: Marie Claire, CBS, Instyle og styles101.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag