Finn ditt helvete

Det finnes mer enn ett helvete å velge blant. Her er en liten oversikt for deg som liker å vite hva du går til.

05.08.05 11:07

(SIDE2): Den amerikanske dikteren Walt Whitman skrev at ”frykten for helvete er lite eller ingenting for meg”. Men han burde ha vært redd. Se bare her:

1. Kristendommen
Det kristne helvete forbinder vi gjerne med djevelen, en slags frontfigur for alt ondt. Det finner vi også igjen i gresk mytologi, nemlig Hades som en herre over døden og som tok underverdenen da verden skulle fordeles mellom sønnene av Cronus. Selve helvete er et evig straffested for dem som fordømmes.

Som mye annet i kristendommen har helvete store likheter med Jødedommen:

2. Jødedommen
Jødene har et ganske uklart syn på helvete, i likhet med sitt syn på himmelen. I sine hellige skrifter nevnes det som et sted der de dødes sjeler bor (Sheol). Men de bruker også uttrykket Gehinnom, og her nærmer vi oss kristendommen. Gehinnom var en dal hvor barn angivelig ble ofret til guden Molech. Som følge av dette ble dalen en evig brennende avfallsdump, som gir et ganske klart metaforisk bilde av et sted å sende syndere. Jødedommen fra senere tid tyder helvete som en straff for de som ikke tror, men tekstene hentyder at de ikke trenger å være der lenger enn ett år.

3. Gresk mytologi

Klikk på bildet for å forstørre.

Som nevnt tok Hades underverdenen da Cronus’ sønner skulle fordele verden mellom seg. Han ble herren der, men navnet forbindes så sterkt med stedet der de døde kommer at Hades ble en slags kombinasjon; den greske mytologiens svar på helvete. Han kidnappet den vakre guden Persephone, datteren av jordgudinnen Demeter, som sin gudinne. Eksempler på ting som kunne foregå i Hades, stedet der de onde straffes, er Tantalus som ikke var tørst og sultene, men ikke kunne spise frukten og vannet rundt seg. Og Sisyphus som ble tvunget til å dytte en stein opp et fjell, som for all evighet ville rulle ned igjen.

4. Islam
Koran skriver ofte om himmelen og helvete i samme gate, kanskje for å unngå en alt for dramatisk kontrast. Helvete blir beskrevet som et ondt hvilested, eller brannen. Men det som foregår her er forferdelig. Brannen innelukker de straffede, og hvis de gråter og roper blir de dekket av vann så varm at den skolder huden deres. Men det blir verre. De som ikke tror bærer brennende klær og er bundet med jern. Prøver de å rømme blir de dratt tilbake for å smake den virkelige lidelsen. The Conflagration.

5. Tibetansk buddhisme
Den tibetansk buddhistiske teksten Bardo Thodol eller ”the Tibetan book of the dead” handler, som tittelen tilsier, om den tibetanske måten å se på død eller i større grad tilstanden between. Mellom fødsel og død, våkenhet og å sove og fire andre slike død-gjenfødelse ”betweens”.

Bardo Thadol forteller at etter døden eksisterer sjelen i 49 dager i between, som enten leder til Nirvana eller gjenfødelse. En av faktorene til hvilken vei sjelen vil gå er selve døden. En god død bringer deg nærmere Nirvana. Tibetanske buddhister legger derfor mye energi til å hjelpe de døende.

6. Hinduismen
Hinduismens helvete kalles Samsara, og er en fortsettelse av livet. Samsara er en endeløs syklus av død og gjenfødelse. Karmaen og handlingene du gjør i dette livet vil bestemme ditt neste liv og hvilken kaste du fødes inn i. Det kalles altså Samsara, som er resultatet av vår arroganse for universets ultimative virkelighet. Denne prosessen vil fortsette og har holdt på i all evighet.

7. The Chinvad Bridge
The Chinvad bridge, eller “the bridge of separation”, må alle døde vandre på ifølge enkelte deler av Islam. Den kan lede til frelse eller forferdelighet, avhengig av hvordan du har levd. Guden Mithra står parat med en vekt som måler gode og onde gjerninger. Den veien vekten peker bestemmer utfallet, og er det overvekt av ondt piner en ond heks sjelen din før du går rett til helvete. Zoroastrianism. En tekst kalt Vision of Arda Viraf forteller om dette, som er det mest skremmende helvete av dem alle. Straffene er direkte knyttet til de onde handlingene. Men ingen blir i Zoroastrianism for alltid, de blir rensket og deretter sendt til frelse og guden Ahura Mazda.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.