Finn fram i slankejungelen

Er du forvirret over alle slankerådene og treningstipsene? Sjekk hva du egentlig bør høre på.

06.03.06 11:01

(SIDE2): Ikke alltid så lett å vite hvilke slankeråd og treningstips man skal følge. Pengesterke firmaer og ernæringsfysiologer kommer med sprikende forslag om hva du bør spise, hva du absolutt ikke skal spise og hvordan du skal trene.

Her er mestringsekspert Bent Skaaleruds navigasjonspunkter på veien til den beste livsstilen:

1. Finn ut hva du trenger

Det er ikke så lett å vite hvilke råd du skal følge, om du ikke vet hva du er ute etter.

Still deg spørsmålet: Hva er viktig for at jeg skal ha det godt, og når skal jeg sette av tid til det?

Hvor mye tid, hvilke tidspunkter og ressurser du setter av, sier noe om hvor viktig det er for deg. Mange sier at det er viktig å bruke tid på både familien og partneren, men så bruker de 4-5 timer hver kveld foran TV apparatet.

For at noe skal skje, må du prioritere det og gjøre det. Når du vet hva som er viktig for deg, bør du gå etter det og bruke de tips og teknikker som kan ta deg dit raskest mulig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (FOTO:PHOTOS.COM)

2. Hva kan du leve med?

La oss si du har funnet ut hva du vil gjøre for å oppnå en sunn livsstil. Nå må du teste ut om dette er noe du kan leve med. Det finnes så mange ulike former for å leve sunt og du må finne ut hva du klarer å integrere i din hverdag. Det er kun du som kan kjenne etter om du trives med din nye livsstil eller ikke.

Ved å etablere en livsstil du kan leve godt med hver dag, mestrer du og får følelsen av å lykkes kun ved å leve livet ditt.

3. Test livsstilen

Test den nye livsstilen din. Gir den deg de resultatene du vil?

Måten du kan teste ut dette på er å finne ut hvilke resultatene du faktisk får og la det få avgjøre hva du gjør videre. Føler du deg proppfull av energi? Får du renere hud? Ser du bedre ut og har et mer stabilt og godt humør?

La dine egne resultater få lov til å vise deg vei. Når ting blir tydelig og klart, ser du lettere hva og hvordan du kan gjøre noe med livet ditt.

4. Unngå å bli en slankejunkie

Unngå en livsstil der du hver uke drukner i nye tips du skal prøve ut. Gjør du dette, er det en av de beste måtene å bli deprimert på. Såkalte «slankejunkier» som prøver ut ulike trenings- og kostholdstips til enhver tid, blir ofte ulykkelige. Selvtilliten skrumper inn for hvert mislykkede forsøk på å følge stadige nye tips.

Klikk på bildet for å forstørre.

5. Litt og litt

Du trenger ikke å gjøre alle forandringene på en gang. La oss si målet er å jogge to ganger i uken;

Eksempel: Kjøp gode joggesko en dag, planlegg hvilke klær du skal ha på deg en annen dag, bestem og planlegg når du skal løpe og hvor du skal løpe, skal du ha musikk med deg? Hvor langt skal du løpe? Skal du løpe sammen med noen eller alene? Litt etter litt skjer det noe som blir varige endringer for deg.

Vil du gjøre en varig livsstilsendring? Meld deg inn i Fedonklubben her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.