– Høytrykket har etablert seg over Skandinavia, så onsdag er det perfekt sommervær i hele landet fra Lindesnes til Nordkapp. De aller fleste vil kunne se sola i løpet av dagen i dag, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Martin Granerød til Nettavisen.

Meteorologen sier man må nyte solen hvor enn man er onsdag, for over hele landet kan det bli over 20 varmegrader – selv i Troms og Finnmark.

– I områdene litt innenfor kysten blir det opptil 22 grader pluss. Langs kysten i Troms og Finnmark vil temperaturene være et sted mellom 15 og 20 varmegrader, sier Granerød.

Litt lenger sør i landet er det også bare å finne frem solkrem og badebukse.

– I Nordland og Trøndelag vil det bli mellom 20 og 25 plussgrader, men også der vil det bli varmest noen kilometer inn fra kysten, sier han.

I Møre og Romsdal og Trøndelag er det sendt ut gult farevarsel for skogbrann på grunn av det varme og tørre været. Meteorologisk institutt melder onsdag at det er fare for gress og lyngbrann i store deler av landet.

Granerød sier fellesnevneren for hele Norge onsdag er at solen vil skinne.

– Det gjelder å nyte finværet så lenge det varer, for man vet ikke hvor lenge vi får beholde sommeren, sier meteorologen.

Temperaturvinner

Selv om både nordlendinger og trøndere får muligheten til å nyte deilig sommervær, så er det i Sør-Norge man finner de aller høyeste temperaturene onsdag.

– Her blir det en knallfin dag. Enkelte steder på Sørlandet, Vestlandet og Østlandet vil det være opptil 28 plussgrader, sier han.

Meteorologen spår at steder som Etne, Voss, Gulskogen og Landvik vil stikke av med de aller høyeste temperaturene.

Sydenvær også torsdag

– Dagen i morgen ser ganske lik ut med gode temperaturer og mye sol de fleste steder, sier han.

Selv om det blir hett for de aller fleste torsdag også, spår meteorologen at det sør for Boknafjorden i Rogaland kan komme innslag av bygevær.

– I Agder og sør for Boknafjorden vil det skye litt til og være enkelte innslag av tordenbyger. For resten av landet ser det derimot veldig bra ut, sier Granerød.

Skifter fredag

Siden kalenderen vippet over til juni har altså de aller fleste steder i Norge hatt sol og varme, men inn mot helgen tar det slutt enkelte steder.

– På fredag begynner det å skje noe i Nord-Norge. Det blir litt lavere temperaturer og det kan bli overskyet utover dagen. Steder sør i Nord-Norge vil fortsatt få temperaturer opp mot 20 varmegrader, sier meteorologen.

Men i Midt-Norge og på Vestlandet, Østlandet og Sørlandet vil det strålende været fortsatt være gjeldende.

– Temperaturene vil bli noe lavere enn tidligere i uken, men Sør-Norge beholder mye av varmen. Temperaturene vil stort sett ligge på opptil mellom 20 og 25 plussgrader, så i det store og det hele fint vær, sier han.

Helgeværet:

Granerøds prognose for helgen tilsier at folk på Vestlandet kan vente seg et noe mer skyet værbilde.

– Lørdag og søndag skyer det til på Vestlandet også. Det vil komme noen regnbyger og temperaturen vil synke ned til 15-16 grader, sier meteorologen.

Han sier det vil bli fint i Midt-Norge også lørdag, men at det utover ettermiddagen og kvelden kan komme noen regnbyger. Søndag sier meteorologen at det blir regn og at temperaturene vil synke til rundt 16-17 varmegrader i regionen.

På Sør- og Østlandet vil det fortsatt være 20 grader pluss på gradestokken i helgen.

I Nord-Norge bør man utnytte godværsdagene i midtuken godt, for til helgen er sommerværet borte igjen.

– Lengst nord vil det bli 5-6 plussgrader lørdag og søndag. det vil også bli et skiftende skydekke og litt spredt regn enkelte steder, sier Granerød.