Finn tre feil

Foto: (Montasje: Faksimile VG, Scanpix, Side2/Trine Stalsberg)

Vi sjekker oftest skatten til Tone Damli, Petter Northug, Jens Stoltenberg og ... Stine og John Martin?

13.12.10 17:06

(SIDE2): - Jeg vet jeg ligger på lista, men jeg tenker ikke så mye over det lenger. Jeg er på fjerdeplass nå sier du? Hmm, nei, jeg vet at jeg er der, men jeg aner ikke hvorfor, sier Stine Osvik (22) til Side2.

Stine er å finne på samme liste som Tone Damli og Aksel Hennie, Triana Iglesias og Kjell Inge Røkke. På VGs skattelister er hun det fjerde mest søkte navnet, med over 50.000 treff.

- Til å begynne med syntes jeg det var litt ekkelt, og var hele tiden inne og sjekket lista, sier hun.

Kjent og ukjent
Stine studerer til å bli allmennlærer og bor i Oslo, og har ingen kjente navnesøstre som kan forklare den veldige interessen for skattetallene hennes. Men hun er ikke alene.

Hele tre av de 15 som vises på lista er ukjente personer - resten er svært kjente artister, idrettsutøvere, politikere og næringslivstopper.

Øverst ligger artist Tone Damli Aaberge, med over 111.000 treff. Nestemann på lista er en ikke-kjendis, mens skiesset Petter Northug ligger like foran Stine på lista.

Stine fant ut at hun var en populær dame på skattelistene etter at noen venner fortalte henne at hun lå på mest viste-lista på VGs nettsider, bare uker etter at skattetallene for 2009 ble offentliggjorte i slutten av oktober.

Hun sier hun til tider har benyttet seg av skattelistene på nett selv, men i liten grad.

- Jeg er i grunnen ikke så stor fan av de listene, forteller hun.

- En spøk
Heller ikke John Martin Einvik (25) har noen forklaring på hvorfor han ligger på topp 15-lista over mest viste skattesøk.

- Jeg aner ikke hvorfor jeg er der, jeg er ikke en type person så mange har interesse av å søke opp, ler Tromsøstudenten.

Han oppdaget at han lå på lista for et par uker siden, etter at en kompis gjorde han oppmerksom på det.

- Jeg måtte jo inn og sjekke da jeg hørte det. Først tenkte jeg at det var noen som drev å spøkte med meg, men når jeg ser hvor mange som har søkt meg opp, så skjønner jeg jo at det ikke bare er det, sier han, og forteller at han i grunnen ikke har tenkt så mye på at han ligger på lista.

- For min del så er det ikke så nøye, jeg eier ikke noe lell, flirer han og legger til at listeplasseringen ikke har medført ubehageligheter i etterkant.

Så langt har heller ikke Stine hatt noen ubehagelige opplevelser rundt det å ligge på listen, kun venner som har kommentert at det er sprøtt hun er der i det hele tatt. Men hun har ikke noe ønske om å oppleve det igjen.

- Jeg håper det ikke skjer flere ganger, sier hun.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Nysgjerrighet
Men hvorfor er det til sammen nesten 130.000 søk på de tre ukjente personene?

- Hvorfor de ligger så høyt på lista må du nesten spørre de som har klikket på dem om, men skal jeg gjette så er det noen som har hatt det gøy og klikket på navnet deres mange ganger, sier redaksjonssjef for utviklingsprosjekter i VG, René Svendsen.

- Dessuten er slike lister selvforsterkende. Mange vil kanskje klikke seg inn av nysgjerrighet, for å finne ut mest mulig om vedkommende.

Mest viste skattesøk, per 13. desember 2010. (Antall søk i parentes):

Tone Damli Aaberge - (111183)

Nikolai Anders Hansen - (53892)

Petter Northug - (52093)

Stine Osvik - (50193)

Jens Stoltenberg - (39531

Aksel Hennie - (34452)

Triana Iglesias Holten - (31402)

Kjell Inge Røkke - (30329)

Jan Teigen - (28554)

Petter Anker Stordalen - (27905)

John Martin Einvik - (22995)

Ida Heggem Wulff - (22879)

Aksel Lund Svindal -(21390)

Olav Thon - (21015)

Thomas Numme - (17231)

Han sier noe tilsvarende skjedde også i fjor, men at mest vist-lista kan endres.

- Hvis noen synes det er ubehagelig, uten at de er offentlige personer, så kan vi nullstille tellingen deres. Det har skjedd ved et tilfelle, sier Svendsen, som forteller at mest vist-listen er der for å vise hvilke personer det er størst interesse om i forhold til skattelistene.

- Virker ikke etter formålet
Skattebetalerforeningen er imot at skattelistene legges ut for offentligheten, blant annet at de legges ut på internett, og ønsker å begrense tilgangen.

- Det er nok et uttrykk for kikkermentaliteten ja, men denne listen, med disse tre navnene, er mer en god illustrasjon på at skattelistene ikke virker etter sitt formål, sier fagsjef og advokat i Skattebetalerforeningen, Gry Nilsen, til Side2.

- Grunnen til at vi har listene er fra gammelt av at det skal være en demokratisk kontroll av at alle betal skatt. Den enkelte skulle forsikre seg om at alle andre betalte skatt etter evne, og forsone seg med sin egen skatteregning.

Slik listene er nå, mener Nilsen at de nå i stor grad brukes i på helt andre måter

- Vi mener det ofte har preg av å være ren underholdning.

LES OGSÅ: - Et sosialpornografisk sirkus

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag