*Nettavisen* Nyheter.

Finn ut om du er gravid

Lurer du på om du er gravid? Finn svaret ved hjelp av denne listen over de ti vanligste symptomene.

12.08.03 16:49

Husk at alle kvinner er forskjellige, så du opplever ikke nødvendigvis alle (eller noen) av disse symptomene. For de fleste kan imidlertid denne listen fra ivillage over de ti vanligste tegnene på graviditet være til hjelp:

1. Ømme bryst/brystvorter
Hvis du er gravid vil du merke at brystene og brystvortene dine blir ømme omtrent tre uker etter unnfangelsen (når du skulle hatt mensen for omtrent en uke siden). De kan også føles hovne.

2. Lett blødning og «mensensmerter»
En lett, rosa blødning kan oppstå åtte-ti dager etter eggløsningen. Du kan vanligvis skille denne blødningen fra menstruell blødning hvis den oppstår tidligere enn forventet, hvis den er lett, flekkete og rosa-aktig, og ikke følger mønsteret som er vanlig når du har mensen. Smerter som føles som mensensmerter kan også være vanlig helt i begynnelsen av en graviditet.

3. Mørke ringer rundt brystvortene
Helt i begynnelsen av graviditen -omtrent på den tiden du skulle ha fått mensen- kan du kanskje oppdage at de litt mørkere ringene rundt brystvortene begynner å mørkne og bli større. Blodårene i brystene dine kan også bli mer synlige, og at de små klumpene rundt brystvorten blir større og flere.

Klikk på bildet for å forstørre.

4. Ekstrem tretthet

Et veldig vanlig symptom de første åtte til ti ukene er utmattelse. For de fleste går dette over når de når d en tolvte uken.

5. Kvalme og oppkast
Morgenkvalme kan oppstå så tidlig som en uke etter unnfangelsen. Navnet er litt misvisende, for denne kvalmen kan oppstå når som helst på døgnet, ikke bare på morgenen.

6. Hyppig urinering
Når du skulle hatt mensen for en eller to uker siden kan du finne at du tisser oftere enn vanlig.

7. Forstoppelse
De ekstra hormonene som blir produsert under graviditet kan føre til at innvollene slapper av og blir mindre effektive, noe som leder til forstoppelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

8. Høynet kroppstemperatur

et kan godt hende du er gravid hvis kroppstemperaturen din fortsetter å være høy etter at du skulle hatt mensen, og ikke går ned til den temperaturen kroppen pleier å ha før eggløsning.

9. Mensen uteblir
Dette kan være det første tegnet på at du er gravid, spesielt hvis du pleier å få mensen ganske regelmessig. Hvis du opplever dette i tilleg til andre av symptomene kan du være sikker på at du er gravid selv før du har testet deg.

10. En positiv graviditetstest
Hvis mensen er minst en dag for sen kan du ta en graviditetstest. En urintest kan være nøyaktig så tidlig som åtte til ti dager etter unnfangelsen. Husk at graviditestester ikke er hundre prosent idiotsikre -ikke en gang blodtester. Hvis du føler deg gravid, men får negativt resultat, må du teste deg på nytt en uke senere, og kanskje ta en tur til legen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.