PATTAYA (NA24/Nettavisen): Politiet i Pattaya har i flere uker etterforsket saken der fire unge norske statsborgere og to svensker ble arrestert etter mistanke om brudd på arbeidsvisumreglene og internettsvindel (les oppsummering av saken nederst).

NA24 snakket i helgen med sjefen for turistpolitiet i Pattaya, obersløytnant Aroon Promphan og sjefsetterforsker i saken, oberstløytnant Pongsawat Wongwan ved Pattaya politistasjon. Både Promphang og Wongwan bekrefter at ingen av de seks skandinavene blir tiltalt for internettsvindel.

- Vi har konkludert med at det ikke finnes bevis for internettsvindel. En eventuell tiltale mot de seks skandinavene vil derfor kun dreie seg om brudd på arbeidsvisumreglene, sier Promphang til NA24.

Sjefsetterforsker Pongsawat Wongwan utdyper:

- Etterforskningen viser at vi ikke har noe bevis for at den nettbaserte salgsvirksomheten til skandinavene ved callsenteret har ført til at personer bosatt i Thailand er blitt svindlet. Etter thailandsk lov kan vi derfor ikke tiltale dem for dette. Vi mener imidlertid de har brutt reglene for arbeid i Thailand. De har arbeidet uten arbeidvisum og arbeidstillatelse, sier Wongwan.

Må avvente påtalemyndighetens dom
Strafferammen for brudd på arbeidsvisumreglene er i verste fall fem års fengsel. De fleste sakene løses imidlertid med bøter og utvisning fra Thailand.

Pongsawat Wongwan opplyser at politiet er ferdig med saken og en eventuell tiltale vil utferdiges av påtalemyndigheten i Pattaya.

- Hvor lang tid vil dette ta? Når tror du de norske statsborgerne får muligheten til å reise hjem?

- Jeg vet ikke, men jeg vil anta at det kan ta noen uker før påtalemyndigheten og immigrasjonsmyndigheten er helt ferdig med saken, sier Wongwan.

NA24 kjenner til at de siktede nordmennene og berørte familiemedlemmer har et håp om at påtalemyndigheten vil frafalle hele saken, også siktelsen om brudd på arbeidsreglene. I så fall går det mot snarlig retur til Norge etter flere uker i uvisshet i Thailand.

Dette er saken:
Det var natt til onsdag 23. februar at politiet i Pattaya foretok en razzia mot et svensknorsk callcenter på Viking Hotel sentralt i turistbyen.

Fire norske statsborgere, to menn i starten av 20-årene, en jente på 19 og en mann i 40-årene ble arrestert sammen med tre svensker. Den ene svensken ble sluppet fri.

Politiet mistenker at de ansvarlige bak det thailandske selskapet Global Telemarketing Ltd har drevet svindelvirksomhet via internett mot blant annet norske selskaper. Selskapet har solgt tjenester (beskyttelse mot telefonselgere, faksreklame og falske fakturaer) på vegne av det norske selskapet Trygg Handel AS.

Etter det NA24 kjenner til har flere titalls norske ungdommer blitt lokket til Thailand med løfte om arbeidstillatelse og jobb. Slike tillatelser fikk de aldri.

Etter å ha tilbragt to døgn i arresten på politihuset i Pattaya ble alle seks overført til varetektsfengselet Nong Pla Lai nordøst for Pattaya fredag 25. februar. Her satt de til de ble sluppet fri mot kausjon mandag 14. mars.