RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Finnes det Høyre-folk igjen?

Vil det siste Høyre-medlemmet vennligst slukke lyset når de forlater Høyres Hus - for godt.

Det er ingen tvil om at landet tok en real venstresving ved siste stortingsvalg. Med SV i regjeringsposisjon for første gang siden partiets stiftelse, ble skruen dreid flere hakk til venstre.

Politikk er en merkelig organisk substans. Hva resultatet sier, er en ting. Hva folket vil, er ofte en annen. Jo mer i utakt resultatet er med « folkeviljen» , jo sterkere blir den korrigerende effekten. Ting har nemlig en tendens til å jevne seg ut over tid. Det kommer først til utrykk i meningsmålinger. Og da har utslagene en tendens til å bli ekstreme. Men dersom det forblir klart at stortingssammensetningen ikke speiler folkets egentlige vilje gjentas tendensen ved neste valg og vi får et skifte. Som vi gjorde ved forrige valg. Men som regel er de mest oppsiktsvekkende utslagene større i meningsmålinger enn i reelle valg.

Høyres problem
Det er i dette perspektivet en må forstå FrPs enorme oppslutning på de siste meningsmålingene. Det skal mye mer til før over 30 prosent av norske velgere virkelig stemmer på FrP. De som burde være bekymret er Høyre. Partiet er i ferd med å havne blant småpartiene som ingen spør om noe uten at de havner på vippen i en koalisjonssituasjon.

Årsaken er helt til holdent å finne hos dem selv. Ved å avvise et hvert samarbeid med det partiet det tradisjonelt ville være naturlig å samarbeide med, og ved å fremstå som et Ap light gjennom en årrekke og ikke minst i regjeringssamarbeid med langt mer radikale partnere, har det oppstått et vakuum på høyresiden i norsk politikk. Og det er det Frp nå fyller.

Mer enn Muhammed
Å begrunne fremgangen med Muhammed-tegningene er bare delvis riktig. Ja, det har gitt en toppeffekt, men det faktum at FrP i dag er minst dobbelt så stort som Høyre skyldes først og fremst at folk opplever et behov for å påvirke politikken i motsatt retning av den styrende, og at de ikke lenger tror Høyre er partiet som kan gjøre det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere