*Nettavisen* Nyheter.

Finnmark kan bli blått

Foto: Henriette Baumann (Finnmarken)

Laila Davidsen (37) kan bli Finnmarks nye fylkesordfører, dersom meningsmålingen slår til og hun klarer å samle de borgerlige partiene.

10.09.11 14:54

Meningsmålingen Respons Analyse AS har gjort onsdag og torsdag denne uka, viser at Arbeiderpartiet og SV ikke lenger har flertall i fylket. Heller ikke Senterparti-støtte er nok til å få rødgrønt styre.

Det betyr at Arbeiderpartiet og Runar Sjåstad (43) kan bli nødt til å gi fylkesordførerstolen til Høyres Laila Davidsen.

Klar for makt
- Jeg tar utfordringen, sier en oppglødd Laila Davidsen til Finnmarken .

Hun debuterte i fylkestinget for fire år siden, som representant for Fremskrittspartiet. Altakvinnen meldte etter hvert overgang til Høyre, som plasserte henne øverst på fylkesvalglista.

Og Laila Davidsen er langt fra den eneste finnmarkingen som har gått fra Frp til Høyre. Etter at Fremskrittspartiet har vært Finnmarks nest største parti i en årrekke, er Høyre tilbake som det største partiet på borgerlig side.

- Vi har klart å få fram vår politikk som en god politikk fra Finnmark, er Laila Davidsens forklaring på Høyre-framgangen.

- Men vil du klare å samle et sprikende borgerlig flertall?

- Jeg skal gjøre det jeg kan for å få det til. Jeg tror også at de andre partiene er opptatt av å få et borgerlig flertall i Finnmark, og vi har en god dialog. Så dette er absolutt mulig, mener Laila Davidsen.

Tror på seier
Men Ap-topp Runar Sjåstad har slett ikke gitt opp.

- Resultatet viser bare at vi må stå på til siste stund. Dette gir oss ekstra pågangsmot for å sikre enda flere stemmer, sier fylkesordføreren til Finnmarken.

- Uansatt vil Arbeiderpartiet være avhengig av andre partier for å få flertall. Hvem vil du samarbeide med?

- Vi har hatt et godt samarbeid med SV, uten at vi har inngått et samarbeid på forhånd. Jeg synes også det er naturlig å søke samarbeid med Senterpartiet, som er den andre partneren i den rødgrønne regjeringen.

- Hva med KrF eller Kystpartiet?

- Det er ledelsen i fylkespartiet som skal forhandle, og det skjer først etter valget. Men vi skal ikke bli for kreative i å klamre oss til makten. Man kan inngå så mange kompromisser at politikken blir utydelig. Vi må ta signalene fra velgerne, slår Runar Sjåstad fast.

Les flere saker hos Finnmarken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.