RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Finsk Frp fosser fram

Foto: Sannfinnene (Sannfinnene)
Sist oppdatert:
Én måned før riksdagsvalget er Sannfinnene, Finlands svar på Fremskrittspartiet, landets nest største parti på meningsmålingene.

Den siste målingen i Finlands største avis, Helsingin Sanomat, gir partiet en oppslutning på 18,4 prosent. Partiet ligger dermed an til å gjøre et brakvalg 17. april.

Bare Samlingspartiet, som tilsvarer Høyre, er større med 20,7 prosent av velgerne bak seg. Ved valget for fire år siden gikk Sannfinnene bare 4 prosent av stemmene. Siden den gangen har partiet hatt et kraftig oppsving, og har det siste halvåret oppnådd 10-15 prosent på ulike målinger.

Men på den siste målingen gjorde partiet et nytt jafs, og har passer både Senterpartiet og Sosialdemokratene som får henholdsvis 18,3 og 17,4 prosent.

Gjenoppstått bevegelse
Med bare fem representanter i Riksdagen, har Sannfinnene fram til nå hatt liten innflytelse i finsk politikk. Makter de å få et valgresultat på nivå med meningsmålingene, blir de en faktor som de andre partiene må forholde seg til.

Politisk framstår Sannfinnene som et sentrumspopulistisk parti, og bygger på tradisjonene fra 1970-tallets store politiske protestparti, den såkalte Vennamo-bevegelsen. Under lederen Veikko Vennamo oppnådde Finlands landsbygdsparti å få inn 18 representanter ved valget i 1970. Partiet forsvant ut av finsk politikk etter en mislykket deltakelse i landets regjering i 1983.

Det er i dette partiet Sannfinnene har sine røtter. Partiets leder Timo Soini, som har markert seg som en god debattant, har bakgrunn som medarbeider for Vennamo.

Flere årsaker
Sannfinnenes kraftige frammarsj har mange forklaringer. Den viktigste grunnen er åpenbart misnøyen med de etablerte partiene og det politiske etablissementet som har grodd fram i det finske samfunnet.

Dette har Sannfinnene og partiets karismatiske leder lyktes med å fange opp og bli en kanal for.

En hovedgrunn til Sannfinnenes framgang er utledningspolitikken, selv om antallet innvandrere i landet er betydelig mindre enn i resten av Norden. Partiet vil begrense innvandringen og framheve alt som er finsk. Blant annet går sannfinnene inn for at den obligatoriske undervisningen av svensk i skolen skal bli valgfri. Sannfinnene er svært kritiske til EU, og markerer seg ved å stemme mot de fleste spørsmål som innebærer økonomisk støtte til andre EU-land.

- Vi må ha nasjonal suverenitet. Der kan vi ikke kompromisse, er partileder Timo Soinis budskap

Finske verdier
Men mest av alt er partiets program i høyeste grad uklart. Sannfinnene er mer opptatt av å fortelle velgerne at de vil forsvare tradisjonelle finske verdier og finsk kultur. Et eksempel: Kjernekraft er et viktig og omdiskutert spørsmål i Finland. Men i denne saken har ikke Sannfinnene noe synspunkt. Noen representanter er for kjernekraft mens andre er mot.

Det bemerkelsesverdige er at Sosialdemokratene, som er det ledende opposisjonspartiet, fortsetter å gå tilbake. I forrige riksdagsvalg fikk partiet mer enn 20 prosent av stemmene. PÅ 1990-tallet var oppslutningen enda høyere. Grunnen til tilbakegangen er sosialdemokratenes problemer med å føre en troverdig opposisjonspolitikk. Det har blant annet ført til at arbeidsledige industriarbeidere, som tidligere stemte på Sosialdemokratene, har gått over til Sannfinnene.

Også de to store regjeringspartiene, Samlingspartiet og Senterpartiet, sliter også med oppslutningen og har mistet velgere til Sannfinnene. Statsminister Mari Kiviniemi tilhører Senterpartiet. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere