RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fire av fem asylmottakbeboere er ikke asylsøkere

Oslo (NTB): De aller fleste som bor i norske asylmottak, er ikke asylsøkere. I stedet har de allerede fått oppholdstillatelse og burde ha fått seg et ordinært bosted i norske kommuner, eller de skulle ha vært utsendt fra landet.

Antall beboere i norske asylmottak faller. I 2009 bodde det cirka 20.000 personer i norske mottak. I fjor falt tallet til 15.700 beboere. Ferskere tall som gir en pekepinn for hvordan inneværende år ser ut, viser at det i juli i år bodde 15.606 personer i norske asylmottak.

Av disse hadde 4.963 fått endelig avslag på sine søknader, ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI). Som NTB meldte i juli, hadde nærmere 2.500 av beboerne i norske asylmottak søknader til behandling. Det tilsvarte 16 prosent, eller hver sjette beboer.

Resten av beboerne fordeler seg slik: En tredel har fått avslag på sine asylsøknader. Resten venter på å få et sted å bo. Ifølge et møtereferat som avisen har fått tak i, er både UDI og Politiets utlendingsenhet (PU) bekymret over utviklingen. Det går nemlig fram av dokumentet at antall personer som bor på mottak og som enten skulle ha fått seg et sted å bo i norske kommuner, eller bli sent ut av landet, er økende.

- Hvem sin feil dette er, blir vanskelig å si. Utfordringen her er at de som får endelig avslag får lov til å bo i mottak inntil videre. Alternativet er at de bor på gaten. Men de har en plikt til å forlate landet, sier avdelingsdirektør Frode Forfang i UDI. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere