RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fire av ti vil ha borgerlønn i Norge


STILLER KRAV: Nav-direktør Sigrun Vågeng og arbeidsminister Robert Eriksson har innført et tøffere regime for mottakere av offentlige ytelser.
STILLER KRAV: Nav-direktør Sigrun Vågeng og arbeidsminister Robert Eriksson har innført et tøffere regime for mottakere av offentlige ytelser. Foto: Jan Richard Kjelstrup (Arbeids- og sosialdepartementet)
Sist oppdatert:
Er borgerlønn et bedre alternativ enn tradisjonelle sosiale ytelser?

Søndag kveld ble det kjent at finske myndigheter vurderer å erstatte landets trygdesystem med borgerlønn.

Nyheten traff en nerve blant norske avislesere, og var en av de mest delte og leste sakene i sosiale medier gjennom helgen.

I saken stilte Nettavisen følgende spørsmål (saken fortsetter under):


Under et døgn senere har over 11.000 besvart spørsmålet. 41,4 prosent svarer at de ønsker å erstatte dagens trygdeordninger med en borgerlønn, uten at det er oppgitt noen nivå for denne.

Fakta: Borgerlønn

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Borgerlønn, også omtalt som garantert minsteinntekt, samfunnslønn, eller borgerinntekt, er betegnelse på en økonomisk ytelse til alle innbyggere i et samfunn, en betingelsesløs og universell grunninntekt som utbetales uavhengig av sosial status og som er høy nok til at de som mottar den kan leve et liv i verdighet og mulighet for å delta i samfunnet. Borgerlønnen skal være upåvirket av andre inntekter.

Kilde: Wikipedia

En fjerdedel (24,9 prosent) ønsker det ikke med henvisning til at det vil skape større ulikheter og skjevheter. Litt flere (33,7 prosent) sier i utgangspunktet nei til borgerlønn, men mener det kan være et godt tiltak for å få folk ut i arbeid.

Nav stiller krav

Samme dag som det finske forslaget ble diskutert, kom nyheten om at Nav fra og med denne uken setter i verk sine nye krav til mottakere av stønader.

Nav Hamar var i samarbeid med Hamar kommune først ute med å stille aktivitetskrav. Dersom folk ikke møter opp på aktiviteter igangssatt av Nav, får det konsekvenser for de økonomiske ytelsene til disse.

På landsbasis iverksettes krav om aktivitet for sosialhjelpsmottakere fra 1. juli neste år.

Heftig debatt

Også nyheten fra Hamar avstedkom mye diskusjon i kommentarfeltet og i sosiale medier. Saken er delt 7000 ganger det siste døgnet.

Mener du Norge bør innføre borgerlønn som erstatning for andre sosiale ytelser? Ta diskusjonen under!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere