Gå til sidens hovedinnhold

Fire døde og minst 40 skadet etter terrorangrep London

Tilfeldige mennesker ble skutt, kjørt ned og knivstukket i London onsdag ettermiddag. Den antatte gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet.

LONDON/OSLO (Nettavisen): Gjerningsmannen meide ned turister som tok selfiebilder foran Big Ben før han stormet av gårde med en kjøkkenkniv i hånden, forteller vitner om angrepet i London.

Fire personer, inkludert den antatte gjerningsmannen, er døde og 40 såret – flere av dem kritisk melder politiet i London.

En av de drepte var politmannen Keith Palmer (48) som hadde mer enn 15 års erfaring.

Skrekkslagne øyenvitner beskriver hvordan sjåføren brukte bilen som våpen og kjørte ned fotgjengere omtrent som de var kjegler på Westminster-broen. Etter å ha truffet flere forbipasserende, krasjet bilen inn i rekkverket.

Et vitne beskriver til den britiske TV-stasjonen hvordan hun så mennesker ligge strødd på Wesminster Bridge etter at de ble kjørt ned av en grå Hyundai i40.

- Jeg så 8-10 personer som lå på bakken, forteller vitnet.

Politiet i London sier alt tyder på at gjerningsmannen gjennomførte angrepet alene. Etterforskningen vil nå forsøke å avdekke om det var en solo-handling eller om mannen var tilknyttet en gruppe.

Et av øyenvitnene beskriver hvordan sjåføren siktet seg inn mot gruppen av turister som tok selfiebilder på det kjente landemerket.

– Jeg hørte lyden av et hjul som traff fortauskanten og deretter en kraftig knusende lyd. Jeg så opp og kunne se en bil kjøre ned folk og som var på vei mot meg. En kollega av meg ropte. På rent instinkt hoppet jeg unna, og jeg så folk bli truffet av bilen. Bilen fortsatte ferden langs brua og jeg så rundt meg i sjokk hvordan folk var blitt truffet av en bil i stor fart, sier Rob Lyon til Daily Mail.

I videoen under ser man hvordan folk flykter i redsel etter at skudd har blitt avfyrt:

En terrorhandling

London-politiet sier at de holder et «åpent sinn» om motivet bak hendelsen i Westminster onsdag, men de erklærer det som en terrorhandling.

Talsmann BJ Harrington sa på en pressekonferanse at en antiterroretterforskning er i gang.

Harrington bekreftet at flere personer er såret, deriblant polititjenestemenn. Han sa videre at han ikke kan si noe om antallet, eller omfanget av skadene.

– Befolkningens sikkerhet er vår første prioritet, sa Harrington.

Harrington gjentok politiets oppfordring om at publikum holder seg unna enkelte områder i den engelske hovedstaden. Han oppfordret folk som har bilder eller videoer av hendelsene på Westminster Bridge og utenfor Parlamentet, til å sende disse inn til politiet.

Innkalte til krisemøte

Statsminister Theresa May innkalte onsdag kveld til et krisemøte etter terrorangrepet mot Parlamentet i Westminster.

Den britiske statsministeren holder krisemøtet i det såkalte "Cabinet Office Briefing Rooms". Dette er regjeringens koordineringsorgan for katastrofer og krisesituasjoner med større betydning for landet, melder nyhetsbyrået Reuters.

Les også: - Dro til New York for å drepe svarte

London Eye har stanset

Politiet ber folk holde seg borte fra Parliament Square, Whitehall, Westminster Bridge, Lambeth Bridge, Victoria Street, Broadway og Victoria Embankment.

Nedenfor kan man se kaoset som utspant seg på Westminster Bridge kort tid etter angrepet:

London Eye, det store pariserhjulet i den britiske hovedstaden, har også stanset. Besøkende holdes inne i attraksjonen, som en sikkerhetsforanstaltning.

– Våre gjesters og ansattes sikkerhet og trygghet vil alltid være vår første prioritet, melder London Eye på Twitter.

Grusomme handlinger

Vitner til hendelsen på Westminister Bridge forteller om grusomhetene de ble vitne til onsdag ettermiddag i London:

Statsminister Theresa May ble fraktet bort av åtte væpnede politimenn til en ventende bil etter angrepet. Hun ble deretter kjørt bort fra stedet skriver The Guardian.

Les også: Brennpunkt legger seg flat etter dokumentar

Børge Brende kondolerer

Utenriksminister Børge Brende (H) har kondolert overfor sin britiske kollega Boris Johnson etter onsdagens hendelser i London.

Brende skriver på Twitter at han har overbrakt sine oppriktige kondolanser for det forferdelige angrepet i London" til sin kollega.

Brende er i Washington, sammen med blant andre Johnson, i forbindelse med et møte med de 68 medlemmene i den globale koalisjonen mot IS.

Våre tanker er med befolkningen i London etter ettermiddagens terror, særlig med pårørende til de drepte og skadde, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Londons befolkning har stått i striden før, i møte med både militære angrep og terror. De har alltid reist seg, og det vil de gjøre også nå, skriver Støre på Facebook.

Muslimske rådet fordømmer angrepet

Også det muslimske rådet i Storbritannia fordømmer terrorangrepet ved Parlamentet i London.

– Hendelsen ved Westminster fyller oss med sjokk og sorg, heter det i en uttalelse gjengitt av The Guardian.

Uttalelsen slår fast at det er for tidlig å spekulere på motivet for angrepet, samtidig som den anfører at Westminster er «selve vårt demokratis sentrum».

– Våre tanker og bønner er med ofrene og de berørte, heter det.

Les også: Facebook har nå aktivert «trygghetssjekk» for folk i London

Londons ordfører takker nødetatene

Londons ordfører Sadiq Khan takker nødetatene for sin innsats etter angrepet nær Parlamentet.

– Jeg ønsker å gi uttrykk for min takknemlighet overfor politiet og nødetatene som arbeider så iherdig for å beskytte oss og som viser enormt mot under usedvanlig vanskelige omstendigheter, skriver Khan i en uttalelse som han har gjengitt på Twitter.

London-ordføreren sender sine tanker til dem som er berørt av angrepet og deres familier.

Les også: Mistenkt gjerningsmann skutt og drept av politiet i London

Ta kontakt med pårørende

Utenriksdepartementet er i kontakt med ambassaden i London for å få oversikt over situasjonen, og norske reisende i byen bes ta kontakt med sine pårørende.

– Utenriksdepartementet er kjent med at det har vært en hendelse utenfor det britiske parlamentet, og vi er i kontakt med ambassaden i London for å få oversikt over situasjonen, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i Utenriksdepartementet til NTB.

– Norske reisende i London bes ta kontakt med sine pårørende i Norge, fortsetter Solberg.

Trump kaller hendelsen «store nyheter»

USAs president Donald Trump er blitt orientert om angrepet utenfor Parlamentet i London og kaller det «store nyheter».

Trump uttalte seg kort til reportere i Det hvite hus onsdag etter å ha blitt orientert om angrepet i London. Han kaller det «store nyheter».

Trumps talsmann Sean Spicer la til at Washington følger situasjonen fortløpende og at Trump blir holdt oppdatert.

Kort tid etter fordømte Det hvite hus angrepet. Spicer sa at Det hvite hus roser den raske reaksjonen til britisk politi og nødetater. Myndighetene i London og den britiske regjeringen har «full støtte» fra USA i etterforskningen av angrepet, la Spicer til.

(Nederst i saken kan du følge live oppdateringer fra NTB)