Fire drept i opptøyer i India

Foto: Dar Yasin (Ap)

Kasjmirere protesterer mot indiske styresmakter.

14.08.10 21:17

Sikkerhetsstyrker har innført et strengt portforbud i den indiske Kasjmir-regionen lørdag, etter ytterligere fire dødsfall fredag.

De siste to månedene har 55 mennesker mistet livet i voldsomme anti-India-protester, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Kasjmir er en fjellregion som ligger delvis i India, delvis i Pakistan og delvis i Kina. Pakistan og India har kranglet om området siden 1947, ifølge Store norske leksikon.

Den siste tidens protester har intensivert etter hvert som Indias uavhengighetsdag, 15. august, nærmer seg. Det var nemlig 15. august 1947 at India ble uavhengig fra Storbritannia.

Britisk India ble da delt i to: Pakistan og India. India kaller den pakistansk-kontrollerte delen "pakistansk-okkupert Kasjmir" og Pakistan kaller den indisk-kontrollerte delen "indisk-okkupert Kasjmir". India og Kina har også kranglet om området siden krigen mellom de to i 1962.

Ramadan

Fredagens fire dødsfall sammenfalt med den første fredagen av Ramadan, muslimenes hellige fasteperiode. Muslimer i Kasjmir protesterer mot det indiske, hinduistiske styret.

Protestene blusset opp 11. juni, da politistyrker drepte en student i tenårene.

De fire dødsfallene førte til ytterligere protester, eller som den indiske statsministeren Manmohan Singh kaller det, "voldssykluser".

Ytterligere 30 personer fra sikkerhetsstyrkene og 10 sivile ble skadet i opptøyene fredag kveld, melder AFP.

Tre av de disse skal være svært kritisk skadd.

Separatistleder frigitt

Fredag ble separatistlederen Mirwaiz Umar Farooq frigitt etter uker med husarrest. Farooq ledet tusenvis av muslimske kasjmirer i protester mot det indiske styret etter at han ble frigitt.

Lørdag morgen rykket indiske sikkerhetsstyrker ut i gatene i storbyen Srinagar for å håndheve portforbudet, i et forsøk på å begrense opptøyene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.