Gå til sidens hovedinnhold

Fire følgesvenner til jakta

Høstjakta nærmer seg og Teknofil har testet GPS-er til bruk på turer i skog og mark.

Høstjakta nærmer seg, og mange kunne nok både trengt og tenkt seg å ha en GPS for å finne veien i skauen.

Vi har testet fire GPS-er til bruk i skog og mark. I tillegg er det bra om enheten kan bidra med å finne veien også når vi kjører til og fra. Dette var kravene vi stilte til leverandørene, og vi fikk inn fire produkter inn til test.

Ikke mange enheter
I det vi sier «topografiske kart» i forbindelse med GPS-er, reduseres utvalget kraftig. Vi finner på ingen måte samme konkurranse her som i markedet for bilnavigasjon.

Det er slett ikke mange fabrikanter som har produkter med kart som er egnet for å brukes ute i norsk natur. Vi har derfor produkter fra kun to leverandører: Garmin og Magellan.

Selv et dårlig kart er bedre enn intet kart. Det finnes enkle produkter som ikke har innebygde kart, og de bryr ikke vi oss om i denne testen. Det eneste slike GPS-er kan bidra med, er den rette linjen til eller fra et sted.

Her er testene:
Magellan CrossoverGPS: Kreativ nykommer
Garmin GPSmap 60CSx : Garmins presisjonsverktøy
Magellan eXplorist XL: Stor og slapp
Garmin Legend CX: Traust stifinner

Unngå omveier
Når man beveger seg for egen maskin i naturen ønsker man litt mer hjelp til veivalget enn som så. Innsjøer må man gå rundt, og høye fjellrygger kan det være ønskelig å slippe å forsere.

Det er her kartene kommer inn, de vil bidra til å la deg planlegge hvordan ruten skal legges opp for å komme fram til målet på enklest mulig vis.

De topografiske kartene som disse enhetene er utstyrt med, er så å si identiske. Både Garmin og Magellan bruker kartdataene som er utarbeidet av Statens Kartverk i 1:50 000 skala og 20 meter ekvidistanse.

Disse kartene dekker hele landet ved hjelp av 727 (papir) kartblad. Kartene er måtelig detaljerte, men du kan ikke regne med at du vil finne enhver sti i fjellheimen.

Hele landet på én dings
Skogsveier og større stier er imidlertid på plass, slik at kartene ikke holder detaljnivået til orienteringskart, men de er likevel gode nok for fjellturen.

De digitale kartene er delt inn i 15 (Magellan) eller 20 (Garmin) pakker som til sammen dekker landet. En slik pakke tar opptil 50 MB lagringsplass, så det er fullt mulig å ha hele landet inne i GPS-en, om du har tilstrekkelig stort minnekort installert.

Det er disse kartene som alle GPS-ene benytter seg av. Dette betyr at turkartene er like detaljerte, og inneholder nøyaktig samme informasjon. Vi har også sett at selv farger er like, slik at det ikke er noen nevneverdige forskjeller på kartkvaliteten på enhetene når vi bruker dem som tur-GPS-er.

Det er verd å merke seg at selv om en GPS har veikart for bilbruk bygd inn, så er ikke det nødvendigvis det samme som at den oppfører seg som en skikkelig bil-GPS.

Ikke helt topp for bil
En bilnavigator har gjerne innebygde gateregistre, slik at du kan slå opp adresser som du skal til. Når destinasjonen er valgt, vil navigatoren legge opp ruten slik at den følger veier og gater, og du vil få vite hvilken vei du skal i neste kryss.

Denne funksjonaliteten kan finne på å være fraværende i kombienheter. Du vil imidlertid se i kartet hvor du er, slik at veien videre lar seg planlegge. Dette fungerer kanskje aller best på landeveien, da det ikke er sikkert at bykartene du legger inn har inkludert absolutt alle småveier.

Også til sjøs
Sjøkartene som du kan legge inn i enhetene er gode for begge merker.

Garmin har sine egne BlueChart sjøkart, mens Magellan benytter seg av de anerkjente Navionics XL3 sjøkart.

Begge disse karttypene finner du igjen på de større kartplotterne som finnes i de fleste mindre båter i dag. Både lystbåter og fiskefartøyer bruker disse kartene.

Detaljnivået er svært godt, og alle sjømerker og fyrsektorer er lagt inn. I tillegg vil du få tilstrekkelig med dybdeinformasjon til å navigere trygt på fjorden.

Alle enhetene vi har testet har derfor like, eller gode nok kartdata å by på. Vi bruker derfor ikke selve kartene som testkriterier på enhetene.

Skjermkvaliteten, ergonomien, batteriløsningen og andre praktiske elementer i produktene blir derfor det som skiller dem fra hverandre.

Hovedfokusen i vår test er bruken av enhetene når en er på tur i skog og mark, med bil- og båtnavigasjon i bakhodet, men ikke som de tyngstveiende kriteriene.

Best i test
Det er Magellans CrossoverGPS som kommer best ut av testen. Til tross for at den har noe svak presisjon, kort batterilevetid og manglende muligheter til å bytte batteri underveis er dette allikevel favoritten.

Magellan CrossoverGPS har en stor berøringsskjerm, mange funksjoner og er alt i alt en kosteffektiv navigasjonsløsning for alle bruksområder.

Terningkast 5

Denne saken er hentet fra forbrukerelektronikknettstedet Teknofil.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene