RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fire millioner barn rammet av tyfonen

Foto: EDGAR SU
Sist oppdatert:

Manila (NTB): FNs barneorganisasjon UNICEF anslår at opptil fire millioner barn kan være rammet av tyfonen Haiyans herjinger på Filippinene.

UNICEF oppjuster dermed tallet fra 1,7 millioner for to dager siden.

- Det er svært vanskelig å komme fram til de hardest rammede områdene.

De aller fleste fadderbarna bor i områdene som nå er rammet av tyfonen.

Mat, vann og annet materiell til 3.000 familier har allerede blitt distribuert fra lokale lagre, men behovet for mer er enormt.

UNICEFs lager i København sender forsyninger til 10.000 flere familier, inkludert dem som også ble rammet av jordskjelvet i Bohol nylig.

UNICEF er særlig bekymret for barns helse som følge av ødeleggelser tyfonen har gjort på vannforsyning og sanitære systemer.

Hjelpeorganisasjonen Plan har rundt 40.000 fadderbarn på det tyfonrammede Filippinene. Rundt 3.000 av disse har norske faddere. Nå prøver organisasjonen å kartlegge hvordan det står til med disse.

Les også:Terjes familie rammet av tyfonen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Norsk nødhjelp til Manila
Et skip som brukes av Norwegian Training Centre (NTC) på Filippinene, er satt inn i nødhjelpsarbeidet etter tyfonen Haiyans herjinger.

NTC lærer opp og utdanner filippinsk mannskap som skal jobbe på norskeide skip. Senteret ble etablert i 1990 av Norges Rederiforbund.

- For kort tid siden chartret vi skipet «Kapitan Felix Oca» for å bruke det til trening og opplæring av våre kadetter. Da tyfonen rammet Filippinene hardt ble det klart at det er behov for umiddelbar nødhjelp, sier kaptein og leder for senteret, Erik Freberg Blom, til NTB. Skipet skal seile til den hardt rammede byen Tacloban når det er ferdig lastet

- Skipet skulle etter planen dra til Tacloban uansett. Det ligger nå i Manila og drar med en gang det er fylt opp, sier Blom, som konstaterer at det kommer bidrag hele tiden.

- Mens jeg snakker med deg nå har jeg fått inn en melding om at energidepartementet her på Filippinene bidrar med fire tonn med nødrasjonspakker, sier han.

Skipet har ligget til kai i Manila siden tidlig mandag ettermiddag og vil seile til Tacloban kl. 17 norsk tid tirsdag. Det tar rundt to døgn fra Manila til havnebyen Tacloban.

Les også:- De vandrer rundt som zombier

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Stort behov
Blom tok kontakt med det lokale filippinsk-norske handelskammeret i Manila søndag og ba om støtte til å fylle skipet med nødhjelp og raskt få hjelpen av gårde.

- Det er et stort behov for nødhjelp i hele det østlige Filippinene, forklarer Blom og sier at NTC stilte opp med 1 million pesos (rundt 140.000 kroner) som en begynnelse.

Det norske næringslivet stiller også opp, samt at lokale myndigheter, Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs matvareprogram deltar for å fylle skipet med nødhjelp.

Blom sier at planen er å benytte treningsskipet der det er behov i de to ukene som er igjen av perioden det er chartret for.

Skipet har en lastekapasitet på 1.500 tonn og er ifølge Norges Rederiforbund godt egnet til å frakte vann, mat, medisiner og annet nødvendig utstyr.

Lasten om bord vil bestå av vann, ris, medisiner og helsepersonell fra WHO.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nødhjelp til Filippinene
Slik vil organisasjonene bistå Filippinene med nødhjelp etter tyfonen som har rammet landet:

CARE
CARE vil samarbeide med lokale partnerorganisasjoner for å gi nødhjelp til 150.000 personer i de hardest rammede områdene. Organisasjonens ansatte forsøker nå å få tilgang til områdene som ligger avskåret for å kartlegge skadeomfanget og behovene for hjelp der.

Caritas
Caritas opplyser at deres filippinske organisasjon i samarbeid med Catholic Relief Service allerede er på vei til de hardest rammede områdene med telt, presenninger og pledd som skal gi 7.000 familier (rundt 30.000 personer) et midlertidig sted å sove.

Leger Uten Grenser
15 hjelpearbeidere fra organisasjonen landet på Cebu i helga. Leger Uten Grenser sender nå ytterligere 50 hjelpearbeidere og tre transportfly med 329 tonn forsyninger. I første omgang arbeider organisasjonen i Leyte-provinsen.

Kirkens Nødhjelp
Kirkens Nødhjelp går inn i områdene med utstyr som i første omgang skal sikre rent vann til 25.000 ofre. Organisasjonens medarbeidere er i gang med nødhjelp i de hardest rammede områdene.

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp startet mandag en innsamlingsaksjon. Det skjer i samarbeid med Olof Palme-senteret, mens deres filippinske samarbeidspartner Active Citizenship Foundation jobber for å få nødhjelp inn til de hardest rammede områdene.

NTC / Norsk Rederiforbund
Norwegian Training Center, som ligger under Norsk Rederiforbund, fyller et skip de har liggende i Manila med nødhjelp som skal sendes til de rammede områdene. Filippinske myndigheter, norsk næringsliv, organisasjonen selv, FN og WHO bidrar til å fylle skipet med nødhjelp.

Plan Norge
3000 barn på Filippinene har norske faddere, de aller fleste av disse bor i områdene som er rammet. Plan i Filippinene er i gang med å dele ut vannrensepakker, presenninger, telt og tepper til flere tusen mennesker.

Røde Kors
Røde Kors i Norge er klar til å sende feltsykehus og helsepersonell på kort varsel. Røde Kors Norge sender mandag en ekspert på vann og sanitærforhold til landet og har meldt inn til hovedorganisasjonen at de kan sende 20 til 30 helsearbeidere på ett til to dagers varsel ved behov.

Redd Barna
Redd Barna Norge har tilbudt moderorganisasjonen å sende tre norske hjelpearbeidere. To av dem er eksperter på utdanning og barns beskyttelse, mens den tredje har ekspertise på nødhjelpsoperasjoner. Redd Barna Norge bevilger 3 millioner kroner av egne midler og søker UD om ytterligere 5 millioner. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere