RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fire nye år med Bush

Sist oppdatert:
Det er ikke viljen, men evnen som avgjør hvor mye George W. Bush kan forandre verden de neste fire årene.

Etter de første fire årene med Bush jr., har vi ennå ikke vent oss til hvordan han ser på verden. For den neste perioden finnes to alternativer: enten at han fortsetter som før, med en offensiv linje i utenrikspolitikken, eller at han har lært av Irak, og legger seg på en mykere linje.

De som tror at hans neste periode vil være preget av ydmykhet, vil trolig bli mest skuffet. Både Bush og John Kerry brukte Irak i valgkampen. Men Bush var aldri inne på tanken å innrømme at krigen var et feilgrep, eller at ren maktarroganse har kostet unødvendig mange liv etter krigen. Tvert imot greide han effektivt å kople Irak til kampen mot terror på hjemmebane. Her er amerikanerne fortsatt lydhøre etter 11. september. I tillegg samlet han stemmer på sin motstand mot abort, stamcelleforskning og andre verdiområder.

I seierstalen sin onsdag strakk Bush ut en hånd til demokratene.

- Skal vi greie oppgavene, må vi trekke sammen, sa han, og la til at han ville jobbe for å gjøre seg fortjent til deres tillit.

For fire år siden lovte han også å bli «en som forener, og ikke splitter» USA. Vi så hvordan det gikk. Men i likhet med utenrikspolitikken, er det vanskelig å gjette hvor alvorlig onsdagens løfte var. Som i utenrikspolitikken, kan det slå to veier.

Uansett har valget tirsdag gitt Bush langt større legitimitet enn i 2000. Med over tre millioner flere stemmer enn John Kerry på landsbasis kan ingen trekke mandatet hans i tvil. Dessuten har republikanerne styrket stillingen sin i kongressen.

På toppen kommer at Bush trolig vil måtte utnevne minst en ny høyesterettsdommer før han går av. Til sammen betyr det at Bush har et godt utgangspunkt for å forme sin egen agenda de neste fire årene. Derfor er det ytre begivenheter som utviklingen i Irak og i økonomien som vil bestemme hvor mye han får gjort. Han har allerede vist at han ikke er en president som sitter med hendene i fanget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere