*Nettavisen* Nyheter.

Fire nye år

Valgdagsmålingene som ble presentert umiddelbart etter at stemmelokalene var stengt mandag kveld, viste knapt rødgrønt flertall. Men marginene er små. Én time ut i opptellingen ledet fortsatt den sittende regjeringen.

14.09.09 22:45

En rødgrønn valgseier vil være en triumf for statsminister Jens Stoltenberg. De fire siste årene har han ledet et regjeringskollegium Norge aldri tidligere har sett maken til. Men årene i regjeringskontorene har ikke bare gått på skinner. Spesielt i den første tiden gjorde flere statsråder oppsiktsvekkende bommerter og satte hele regjeringsprosjektet i et dårlig lys. I tillegg var det til dels kraftige dragkamper innad i regjeringspartiene, spesielt i SV som flere ganger var på nippet til å marsjere ut.

Når regjeringen har greid å ri av stormene og kommet tilbake for fullt i valgkampen og på ny ser ut til å sikre et rødgrønt flertall, skyldes det ikke minst statsministeren selv. Han har vist en utrolig evne til å bygge bro mellom de tre partiene i regjeringen og skapt en god team-ånd. Dertil kommer at han er landets desidert mest populære politiker. Halvparten av landets velgere mener han er best egnet til denne oppgaven.

SV har blødd mye for sin deltakelse i regjerngen, og partiet lå lenge an til å gjøre et katastrofevalg. En formidabel innsats fra SV-leder Kristin Halvorsen i valgkampens innspurt løftet partiet og reddet det rødgrønne flertallet.

Regjeringspartienes valgseier skyldes selvsagt at velgerne støtter regjeringens politikk. Men det er heller ikke til å komme bort fra at den borgerlige opposisjonen har gitt de rødgrønne uvurderlig drahjelp med sin vedvarende og åpenlyse krangel om politikk, posisjoner og fraværende samarbeidsvilje. Venstre og KrF tok avstand fra Frp og torpederte dermed mulighetene for en borgerlig regjering. Det ble de straffet for på valgdagen.

Valgresultatet forteller likevel om mindre bevegelse partiene imellom enn det mange hadde regnet med på forhånd. SV greide seg bedre enn det partiet fryktet. Arbeiderpartiet løftet seg derimot ikke slik som antatt. På borgerlig side maktet ikke Høyre å øke så mye som mange trodde. Frp greide derimot å stanse tilbakegangen på tampen av valgkampen. Uansett er det all grunn til å berømme Høyre-lederen for måten hun har løftet sitt parti gjennom valgkampen. De færreste hadde regnet med at Erna Solberg skulle yppe seg med Frps Siv Jensen. Etter hvert som valgkampen utviklet seg, var det imidlertid Solberg som sto fram som den eneste reelle utfordreren til Stoltenberg. Med all motgang og baksnakking hun har opplev i egne rekker, er dette en stor personlig triumf for henne.

I moderne norsk politikk er det mest vanlig at den sittende regjeringen blir kastet ved neste valg. Vi må 16 år tilbake, da Gro Harlem Brundland var statsminister, for å finne en regjering som greide å bli sittende ved makten etter et valg. Styringsslitasje kalles det når velgerne blir skuffet og vender seg mot politikere de ga sin stemme til forrige gang. Årets valgresultat vitner om minimal slitasje for de rødgrønne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.