Gå til sidens hovedinnhold

Fire presidenter fulgte Kennedy til graven

Ted Kennedys begravelse samlet store deler av USAs politiske elite. Se bildene.

Den legendariske senatoren og den siste av de berømte Kennedy-brødrene ble lørdag vist den siste ære under en seremoni i en katolsk kirke i Boston. Seremonien samlet store deler av USAs politiske elite, blant dem fire presidenter; Barack Obama og ekspresidentene Jimmy Carter, Bill Clinton og George W. Bush. Senere på dagen ble han gravlagt på Arlington National Cemetery utenfor Washington, der også brødrene Robert Kennedy og John Kennedy er gravlagt, melder CNN.

- De fattiges stemme
Obama lovpriste Edward «Ted» Kennnedys evne til å gi en stemme til de fattige og maktesløse under minneseremonien i Boston. Han hyllet ham for å ha stått i bresjen for avgjørende lovendringer i USA, blant annet Civil Rights Act, men unnlot å dvele ved det Kennedy selv kalte sin livsoppgave, reformeringen av det amerikanske helsevesenet.

- Senatets løve
- Han var sjelen i Det demokratiske partiet og senatets løve, sa president Barack Obama videre i sin minnetale for senatoren og partifellen. Obama lovpriste hans evner som brobygger. Gjennom sin karriere som folkevalgt sto Ted Kennedy bak mer enn 300 lover. «Slik ble han vår tids største lovgiver», sa Obama i talen, ifølge Reuters.

Ted Kennedy ga i januar 2008 sin støtte til Obamas valgkamp. Flere observatører mente han dermed ga den politiske stafettpinnen videre til en ny generasjon.

- Jeg kjente ham som en kollega, en mentor og fremfor alt en venn, sa Obama om Kennedy.

Kennedys død etterlater Obama og hans støttespillere i et vakum når de nå presser på for gigantplanen for å reformere helsevesenet og sikre 46 millioner uforsikrede amerikanere en offentlig helseforsikring.

Fikk hjernekreft
Edward «Ted» Kennedy var patriarken i Kennedy-klanen, USAs ledende familie innen Det demokratiske parti. Han døde tirsdag, 77 år gammel, 15 måneder etter at han fikk diagnosen hjernekreft.

Han hadde representert Massachusetts siden 1962, og var med det den senatoren med tredje lengst tjenestetid i amerikansk historie. Han var bror til tidligere president John F. Kennedy og senator Robert F. Kennedy, som begge ble skutt og drept på 60-tallet.

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden